Expert ucrainean: Ucraina riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu EU din cauza dublei cetățenii

5d1df202a5cef

Ucraina riscă să piardă regimul fără de vize cu UE dacă introduce dubla cetățenie, a declarat pentru Segodnea.ua Andrii Martynov, cercetător științific la Institutul de Istorie de pe lângă Academia de Științe din Ucraina, notează Libertatea Cuvântului.
Chestiunea dublei cetățenii și atitudinea statului față de această problemă este abordată periodic în societate. Cu peste un an în urmă, Pavlo Klimkin, care la vremea respectivă era ministru de Externe, declara că este necesară o discuție publică la nivel național despre posibilitatea de a legaliza dubla cetățenie în Ucraina. Potrivit lui Martynov, locuitorii regiunii Transcarpatia dețin pașapoarte maghiare, iar cei din regiunea Cernăuți – românești. Dar principala amenințare sunt pașapoartele rusești pe care cetățenii ucraineni le primesc în regiunile ocupate Donețk, Lugansk, precum și în Crimeea, spune Andrii Martynov.
„Existența unui al doilea pașaport simplifică procedura obținerii unui loc de muncă în UE. De la 1 ianuarie 2020 Germania deschide piața muncii pentru cetățenii din afara UE. Pe de altă parte, Rusia eliberează pașapoarte rusești pe teritoriile așa – numitelor republici RPD și RPL (Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk n.r.).
O altă problemă legată de dubla cetățenie este reacția Uniunii Europene la acordarea regimului fără vize cu Ucraina, deoarece acest regim a fost introdus pentru persoanele cu cetățenie ucraineană în 2017. Legalizarea dublei cetățenii poate crea un motiv de revizuire a regimului fără de vize cu Uniunea Europeană, deoarece condițiile în care a fost acordat acest regim se schimbă «, a comentat Andrii Martynov.
De menționat că anterior șeful Serviciului în chestiunile Migrației din Ucraina, Maksym Sokoliuk, a declarat că Ucraina se pregătește pentru legalizarea dublei cetățenii. Potrivit acestuia, primul pas a fost deja făcut. Este vorba de proiectul de lege nr. 2590 elaborat de Birorul Pezidențial care a fost înaintat spre examinare în Rada Supremă. (R.C)
Libertatea Cuvântului — www.lyberti.com

Добавить комментарий