Aeronava ucraineană „Boeing 737-800” a fost lovită neintenționat de o rachetă iraniană

orig-15786846740809113e67eb245384cf11652142c005

Iranul a recunoscut că aeronava „Boeing 737-800” a Companiei „Cursele Aeriene Internaționale ale Ucrainei” a fost doborâtă neintenționat de o rachetă iraniană, deoarece ea a fost luată drept obiect al inamicului. Despre aceasta a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Iranului, transmite Postul de televiziune PressTV. În declarație se menționează că militarii iranieni „neintenționat” au doborât aeronava ucraineană, în rezultatul căreia și-au pierdut viața 176 de persoane. Drept pricină a fost numit „factorul uman”, scrie „The Guardian”. De asemenea, se specifică că vinovații de această tragedie vor fi pedepsiți, iar Guvernul iranian își cere scuze în fața familiilor celor care au murit.
Militarii iranieni au mai comunicat că în ziua catastrofei aviatice ei au observat că avioanele militare americane au devenit mai active la frontiera cu Iranul, iar apoi au sesizat ținte aeriene, care chipurile se îndreptat spre obiectivele militare iraniene, comunică CNN. În legătură cu aceasta, trupele antiaeriene ale Iranului au fost puse în stare de luptă. Se precizează că aeronava doborâtă a fost luată din greșeală drept țintă a inamicului în momentul când ea s-a întors în direcția Centrului militar al Corpului de pază al Revoluției islamice, structură militară a Iranului, care acționează paralel cu forțele armate. În declarație se mai menționează că de tragerea la răspundere a vinovaților se ocupă Secția juridică a Forțelor Armate ale Iranului. Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Djavad Zarif, a exprimat condoleanțe, subliniind că factorul uman, care a dus la această tragedie, a fost cauzat de criza creată de „aventurismul SUA”.
Vă amintim că anterior Guvernul Iranului a calificat drept minciună informația despre aceea că aeronava ucraineană a fost doborâtă la 8 ianuarie de o rachetă iraniană. La 9 ianuarie primele au presupus această versiune mediile din SUA, referindu-se la surse, iar apoi astfel de declarații au făcut Premierul Canadei, Justin Trudeau, și alți lideri mondiali. (V.K)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Lasă un răspuns