Alergiile alimentare și intoleranțele sunt destul de frecvente la copii mici. O alergie alimentară este cauzată de o reacție a sistemului imunitar la o proteină alimentară. Chiar și cantitățile foarte mici de alimente pot fi periculoase pentru persoanele cu alergii severe. Intoleranța alimentară este orice reacție alimentară care nu este cauzată de sistemul imunitar. Cea mai cunoscută este intoleranța la lactoză, ceea ce înseamnă că o persoană nu poate digera zahărul din lapte. În mod obișnuit, simptomele se referă la tractul gastro-intestinal și, deși pot fi neplăcute, nu pot pune viața în pericol.
Cele mai frecvente alimente care provoacă alergii includ: lapte, ouă, arahide, nuci, soia, pește și fructe de mare. Laptele, soia și alergia la ouă sunt, de obicei, depășite odată cu vârsta școlară, pe când arahidele, alunele, peștele și fructele de mare, de obicei, persistă pe o perioadă nedeterminată.
Simptomele alergiilor alimentare. Reacțiile alergice la alimente încep de obicei în decurs de 30 de minute de la mâncare și pot include: mâncărime și arsură a gurii; urticarie (mâncărimi, erupții cutanate și umflături) sau roșeață a pielii; dureri de stomac, vărsături, diaree; dificultate de respirație, înghițire sau vorbire; tuse; voce răgușită; pierderea cunoștinței sau stare confuzională.
Cum sunt diagnosticate alergiile alimentare? Dacă suspectați că copilul dvs. are o alergie alimentară, trebuie să discutați cu medicul de familie sau pediatru. Dacă medicul este de acord, el vă va îndruma către un alergolog, care va efectua teste cutanate și/sau un test de sânge.
Se depășesc alergiile la copii? Majoritatea copiilor alergici la ouă și lapte își vor depăși alergiile pe la vârste cuprinse între 3 și 5 ani. Un număr mic de copii poate să depășească alergiile la nuci, pește și arahide, astfel că este important să vizitați și să urmați sfatul alergologului.
Studiile arată că alergiile alimentare pot fi depășite, dar acestea vin cu o serie de avertismente. Probabilitatea de a depăși o alergie alimentară se referă la debutul și severitatea alergiei, precum și la alimentele care provoacă reacția alergică. Experții nu sunt siguri cum sau de ce organismul încetează să reacționeze excesiv la alimentele care anterior au cauzat simptome alergice (variind de la urticarie la respirație șuierătoare și vărsături sau chiar anafilaxie).
Dintre primii opt alergeni alimentari: arahide, nuci, ouă, soia, grâu, pește, crustacee și lapte de vacă, alergiile la ouă, soia, grâu sau lapte sunt cele care se vindecă, cel mai adesea. Nimeni nu poate spune cu certitudine la ce vârstă corpul copilului nu va mai avea vreo reacție, dar mulți dintre copii își vor depăși alergia chiar înainte de a începe grădinița. Alții depășesc alergia treptat, în adolescență.
Copiii diagnosticați cu alergii alimentare mai blânde sunt mai predispuși să le depășească, în comparație cu cei care au reacții mai severe. De asemenea, cu cât copilul era mai mic la apariția simptomelor, cu atât este mai probabil să dezvolte în cele din urmă o toleranță pentru alimentele respective.
Chiar dacă sunteţi siguri că micuțul dvs. a depășit o alergie alimentară, nu trebuie să încercaţi niciodată o provocare alimentară acasă. Acest lucru trebuie întotdeauna controlat și monitorizat de către profesioniștii din domeniul medical care pot interveni rapid în cazul apariției unei reacții neașteptate.
Este firesc ca părinții să spere că alergiile alimentare ale copilului lor vor dispărea. Ar face viața de zi cu zi mult mai simplă. Acest vis poate deveni o realitate pentru multe familii. Dar, este crucial ca părinţii să evite alergenii și cum să procedeze în cazul apariţiei unei reacţii neaşteptate. (Libertatea; Odoraş)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com