Societatea Muzicală „Armonia” din Cernăuţi, ca şi predecesoarea ei, pretinde să adune în jurul său cele mai de seamă talente din ţinutul nostru  

30 10 2022 F 4

Oraşul Târgovişte, vechea capitală a Ţării Româneşti, mai este numită „cetatea romanţei”. La finele anului 1968, aici s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului „Crizantema de aur”, la care îşi dau concursul interpreţi de romanţe atât din România şi Moldova, cât şi din alte ţări. În perioada 20-22 octombrie, la Târgovişte a avut loc cea de-a 55-a ediţie a Festivalului de romanţe. La cele două secţiuni ale lui – Interpretare şi Creaţie – Ucraina, iar mai precis Cernăuţiul, a avut câte un reprezentant: Carolina Jitaru şi Dumitru Caulea. Carolina Jitaru a ieşit în scenă ca interpretă de romanţe, iar Dumitru Caulea „a trimis” la Festival piesa sa muzicală. S-a întâmplat aşa că juriul, din care făceau parte eminentul compozitor Eugen Doga, directoarea Festivalului, Alina Mavrodin Vasiliu, neîntrecutul interpret de muzică românească Fuego, le-au decernat ambilor cernăuţeni Premiul special „Cetatea Romanţei”.

Compozitorul cernăuţean, Dumitru Caulea, preşedintele Societăţii „Armonia” şi dirijorul Corului „Dragoş Vodă”, nu pentru prima dată a participat la Festivalul de romanţe „Crizantema de aur” de la Târgovişte.

30 10 2022 F 3

– Am participat la acest Festival anul trecut. A fost pentru prima dată în istoria lui, când a fost invitat un artist din Ucraina, afirmă domnul Dumitru Caulea. Am fost distins cu Premiul special „Henri Mălineanu” pentru interpretarea romanţei „Revedere” pe versuri de Mihai Eminescu. Am cântat în duet cu Rodica Anghelescu. Iar romanţa mea „Sub ploi de flori”, text Camelia Florescu, a rămas în fondul Festivalului şi anul acesta a fost interpretată de Georgeta Plută. Participarea cu succes la Festivalul „Crizantema de aur” este un mare avantaj pentru mine. Pot propune cântecele mele mai multor interpreţi. Iar cel mai însemnat este următorul moment. În România preselecţia Festivalului  „Crizantema de aur” se desfăşoară sub egida Uniunii Compozitorilor din ţară. La Chişinău de preselecţie se ocupă Uniunea Compozitorilor din Republica Moldova. Am convenit ca la Cernăuţi de aceasta să aibă grijă Societatea „Armonia”. Deci, s-a format un triunghi de creaţie – Uniunea Compozitorilor din România – Uniunea Compozitorilor din Republica Moldova – Societatea „Armonia” din Cernăuţi, Ucraina.

În Moldova există un Festival-soră al „Crizantemei de aur”. El se numeşte „Crizantema de argint”. M-am gândit că ar fi bine să organizăm şi la Cernăuţi un festival asemănător – „Crizantema de bronz”. În orice caz, planificăm o ediţie a „Crizantemei de aur” la Cernăuţi. Un concert al laureaţilor Festivalului de romanţe româneşti de la Târgovişte. Vom dispune şi de proiecte de finanţare. Este un vis frumos, care poate deveni realitate după război.  Mă simt fericit pentru că se afirmă interpreţii noştri, pentru că în spaţiul spiritual românesc se ştie despre Societatea muzicienilor români din Ucraina „Armonia”, a conchis domnul Dumitru Caulea.

Societatea „Armonia” activează de trei ani. De fapt, este o pagină nouă a istoriei Societăţii Muzicale „Armonia”, constituită la Cernăuţi în vara anului 1881. Este o continuare a frumoaselor ei tradiţii. Întemeietorul ei a fost slăvitul mitropolit Silvestru Morariu-Andrievici, sau, după cum la numit însuşi Mihai Eminescu,  ‚,unul din bărbații cei mai de caracter și mai învățați dintre românii din Austro-Ungaria, căruia școala populară și Biserica Ortodoxă îi datoresc foarte mult”. Înființarea acestei societăți reprezintă un moment de seamă în dezvoltarea mu­zici româneşti,  fiind unul din cele mai im­portante focare de cultură națională din Bucovina. Adevărată Academie de răspândire a artei muzicale, Societatea „Armonia” a adunat în jurul său cele mai de seamă talente muzicale ale Cernăuțiului și Bucovinei acelei vremi: Leon Goian, Nicu Flon­dor, Aglae Lupu-Onciul, Ecaterina Mandicevschi, Ștefan Scalat, Con­stantin Hostiuc, Constantin Șandru, Amuliu Liteanu, Eusebie Hostiuc, C. Spulber, Elena Saghin, Octavia Lupu-Morariu, Isi­dor Vorobchievici, Gheorghe Mandicevschi, Tudor Flondor, Victor Vasilescu, Adrian Forgaci, C. Șandru, Dionisie Para, Alexandru Zavulovici. Societatea muzicală „Armonia” a fost, pe drept cuvânt, o so­cietate pentru cultivarea și răspândirea muzicii naționale vocale și instrumentale și a artei dramatice în Bucovina.

– Preluarea ştafetei Societăţii „Armonia” de cândva a coincis cu o perioadă destul de complicată pentru propagarea artei muzicale, accentuează domnul Dumitru Caulea. Primii doi ani ne-am confruntat cu pandemia şi al treilea an este legat de războiul din Ucraina. Şi, totuşi, am obţinut ceva. Avem sediul nostru, unde vom amenaja un studiu pentru imprimarea pieselor muzicale ale interpreţilor români din ţinut. Şi se va face aceasta gratis. În baza celor patru şcoli din oraş am creat un cor de copii în patru voci. Un astfel de cor nu există la Cernăuţi. La fondarea Societăţii „Armonia” a contribuit Corul „Dragoş Vodă” al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Corul bisericesc din Hruşăuţi, dirijor Gheorghe Sadovei. El se ocupă de activitatea corală. De propagarea muzicii populare româneşti este responsabilă Victoria Costinean de la Ropcea, iar de muzica uşoară – Gheorghe Posteucă.

Vom susţine concerte mai ample după terminarea războiului. De asemenea, ne dorim să revenim la tradiţia hramurilor satelor. Aceasta înseamnă ca în zi de hram din satele româneşti să se deplaseze la faţa locului colective şi interpreţi, care vor evolua sub egida Societăţii „Armonia”. Astfel, vom da un suflu nou tradiţiilor muzicale ale neamului nostru.

30 10 2022 F 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий