Studiu: Satele din Ucraina continuă să fie afectate de urmările accidentului nuclear de la Cernobyl

03

Urmările accidentului nuclear de la Cernobyl îşi fac simţită prezenţa şi astăzi în satele din Ucraina, la peste 30 de ani de la explozia de la centrala atomoelectrică, conform unui nou studiu citat joi de Press Association, transmite Agerpres.

Laptele din mai multe zone ale ţării prezintă niveluri de radioactivitate care depăşesc şi de cinci ori limitele de siguranţă, se arată în concluziile cercetării.

Oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de lapte de vacă din ferme particulare şi din gospodării din regiunea Rivne, aflată la circa 200 de kilometri de zona în care a avut loc explozia de la centrala atomoelectrică. Ei au descoperit că în şase dintre cele paisprezece mostre de lapte prelevate din diverse zone incluse în studiu nivelurile de cesiu radioactiv depăşeau limita de siguranţă din Ucraina pentru adulţi. De asemenea, în opt mostre nivelurile de cesiu radioactiv depăşeau limita de siguranţă pentru copii.

Studiul a fost efectuat de specialişti de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, şi de la Institutul de radiologie agricolă din Ucraina.

„Multe persoane din zona pe care am studiat-o cresc vaci pentru lapte, iar copiii sunt principalii consumatori ai acelui lapte. Cu toate că nivelul de contaminare la nivelul solului din zonele studiate nu este extrem de ridicat, cesiul radioactiv continuă să se acumuleze în lapte şi alte produse alimentare, astfel că locuitorii din aceste sate sunt expuşi în mod cronic la radioactivitatea care prezintă riscuri pentru sănătate la nivelul aproape oricărui sistem din corp – în special în rândul copiilor”, a declarat doctor Iryna Labunska din cadrul Universităţii Exeter.

În vederea reducerii nivelului de expunere la radiaţii, oamenii de ştiinţă susţin că în beneficiul celor 8.300 de locuitori din cele şase sate în care au fost înregistrate cele mai ridicate niveluri de contaminare pot fi adoptate măsuri simple, la un cost de mai puţin de 10 euro de persoană pe an. Printre aceste măsuri se numără administrarea de ferrocin în rândul efectivelor de bovine, fertilizarea cu minerale a culturilor de cartofi şi hrănirea porcilor cu nutreţ necontaminat.

Добавить комментарий