Țările dunărene fac apel la Rusia să înceteze să încalce suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și își reafirmă solidaritatea deplină cu poporul ucrainean

22 6 Ф 5

Potrivit Agenției Ukrinform, acest lucru este afirmat într-o declarație comună a miniștrilor de Externe ai țărilor participante la Strategia UE pentru Regiunea Dunării, în urma unei reuniuni la Viena. „Războiul agresiv neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, care este o încălcare clară a obligațiilor sale în temeiul Cartei ONU și al dreptului internațional, a subminat ordinea noastră internațională bazată pe reguli, care este fundamentul Europei și al regiunii Dunării. Condamnăm în termenii cei mai fermi războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a adus moarte, distrugere și suferință. Încălcarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei trebuie să înceteze”, se arată în declarație.

Miniștrii țărilor din Strategia Dunării și-au reafirmat, de asemenea, „solidaritatea deplină cu poporul ucrainean, care merită o pace globală, justă și durabilă”. De asemenea, aceștia și-au reafirmat angajamentul față de securitatea, stabilitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Strategia UE pentru regiunea Dunării (EUSDR) este a doua strategie macroregională a UE adoptată de Comisia Europeană în 2010 și aprobată de Consiliul Europei în 2011. Strategia reunește 14 țări situate în bazinul fluviului Dunărea: 9 state membre ale UE: Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Germania (Baden-Württemberg și Bavaria), Ungaria, Slovacia, Slovenia și România, și 5 țări din afara UE: Bosnia și Herțegovina, Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina (regiunile Odesa, Ivano-Frankivsk, Cernăuți și Transcarparică).

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий