Teiul secular al lui Petru Movilă din Kiev, îngrijit de specialişti

31 10 2022 F 2

Un fulger a lovit în teiul lui Petru Movilă din Kiev, care are circa 400 de ani, şi a desprins din el un ram. Din acest ram va fi creat un obiect de artă, scrie Liga.net. Proiectul a fost numit Re-Forma. Inițiativa de conservare a arborelui a fost lansată de Evghenia Kuleba, fondatoarea Organizației „Garden City”, împreună cu Compania de investiții Dovgiy Family Office.

Obiectul de artă Re-Forma va fi amplasat lângă teiul lui Petru Movilă. Este planificat ca acesta să fie un obiect artistic de formă cubică, realizat în întregime dintr-o parte ruptă a copacului. La crearea lui lucrează sculptorul Kostiantyn Skrytuţki. Obiectul de artă este planificat să fie prezentat locuitorilor din Kiev și oaspeților orașului în primăvara anului 2023.

Teiul sădit de vestitul mitropolit al Kievului, Petru Movilă, este unul dintre cei mai bătrâni copaci din capitală, situat lângă Muzeul Național de Istorie a Ucrainei. Arborele are statutul de monument botanic al naturii de importanță locală.

În luna mai 2022, o parte a trunchiului de tei s-a rupt din cauza unei furtuni. Partea supraviețuitoare a copacului a fost imediat luată sub control de către specialiștii raionului Şevcenko al capitalei. Au fost elaborate măsuri de îngrijire a „rănii” copacului și este instalat un sistem de stabilizare dinamică a coroanei.

31 10 2022 F 3

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий