Putin crede că o iarnă severă va frânge voinţa Occidentului

31 10 2022 F 4

Președintele rus Vladimir Putin va continua, cel mai probabil, operațiunile militare în Ucraina pentru a deține teritoriile ocupate, pentru a câștiga altele noi și, de asemenea, pentru a crea condiții pentru încetarea sprijinului Occidentului pentru Ucraina. Această concluzie este exprimată în raportatul Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW). „Putin, probabil, nu a renunţat la speranța de a-și atinge obiectivele maximaliste în Ucraina cu ajutorul mijloacelor militare convenționale, pe care le urmărește în paralel cu eforturile de a înfrânge voința Ucrainei de a intra în război și dorința Occidentului de a continua să sprijine Kievul”, se arată în raport. În același timp, analiștii organizației cred că este puțin probabil ca președintele rus să folosească armelor nucleare tactice, cu excepția cazului în care are loc o înfrângere bruscă a Forțelor Armate Ruse, care va permite forțelor ucrainene să avanseze necontrolat pe tot teatrul de operațiuni.  „O astfel de situație este posibilă, dar puțin probabilă”, subliniază institutul.

ISW consideră, de asemenea, ca fiind improbabil un scenariu ca Putin să intre într-un conflict militar direct cu NATO. În același timp, cercetătorii cred că președintele rus va continua şantajul privind folosirea de către Rusia a armelor nucleare tactice pentru a ataca NATO, ca parte a eforturilor sale de a frânge voința Occidentului de a continua susţinerea Ucrainei.

Analiştii explică că prognoza lor se bazează pe două estimări. „În primul rând, Putin creează condițiile pentru a continua să implice trupe rusești nepregătite direct în operațiunile de luptă din Ucraina în viitorul apropiat, în loc să suspende operațiunile de restabilire a forțelor armate pregătite pentru luptă. În al doilea rând, teoria victoriei lui Putin se bazează pe folosirea unei ierni severe pentru a frânge voința Europei”, notează ei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий