The Times: Lui Syrskyi i s-a propus să-l înlocuiască pe Zalujnyi

31 1 F 1
Comandantul Forțelor Terestre, general-colonelul Oleksandr Syrskyi, a respins oferta Președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenski, de a prelua funcția de comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei în locul lui Valerii Zalujnyi, scrie The Times, citat de TSN.
Potrivit ziarului, la 29 ianuarie, Zalujnyi a fost convocat la o întâlnire personală cu Zelenski. În cadrul întâlnirii, generalul le-a spus consilierilor președintelui că „evaluările lor cu privire la situația militară sunt mai mult pozitive decât realiste”. Zalujnyi s-ar fi întors apoi în biroul său și le-a spus consilierilor săi că „își face bagajele”. Cu toate acestea, îngrijorări cu privire la situație au fost exprimate de către comandamentul suprem al Forțelor Armate, precum și de către partenerii internaționali ai Ucrainei, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit. Prin urmare, Zelenski a fost forțat să „își anuleze decizia sub presiunea înalților oficiali și a partenerilor internaționali”.
Articolul notează: confruntarea dintre conducerea politică și cea militară a Ucrainei creează probleme pentru echipa de guvernare, în special pe frontul extern. „Zelenski trebuie să înțeleagă că militarii au încredere în Zalujnyi, iar dacă Președintele vrea ca militarii să aibă încredere în el, trebuie să învețe să aibă încredere în Zalujnyi”, îl citează publicația pe „confidentul” comandantului-șef al Forțelor Armate.
Între timp, The Economist, citând surse, a relatat că Zelenski l-a informat pe Zalujnyi despre decizia de a-l demite și i-a oferit generalului postul de secretar al Consiliului pentru Securitatea și Apărarea Națională al Ucrainei. De asemenea, s-a raportat că Syrskyi și șeful Serviciului de Informații al Ministerului Apărării al Ucrainei, Kyrylo Budanov, sunt luați în considerare pentru înlocuirea lui Zalujnyi.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий