Traian Popovici – om al jertfei și „Drept între popoare”

24 11 2022 Ф 2

La Cernăuți, în decursul a două luni a fost creat filmul documentar „Supraviețuiesc doar îndrăgostiții. Traian Popovici și alții”. La conferința de presă, care a avut loc la Biblioteca regională „Myhailo Ivasiuk”, conducătorul proiectului, Serghei Hacman, a explicat că termenul pentru filmări a fost determinat de cerințele Proiectului Fondului de binefacere „Resurse și inițiative sociale”, consacrat istoriei Holocaustului, susținut de Agenția de colaborare internațională pentru dezvoltare RoAid și Asociația organizațiilor și comunităților evreiești din Ucraina. Pentru istoria Holocaustului, redată prin prisma istoriilor locale ale personajelor-simbol, primarul Cernăuțiului din anul tragic 1941, Traian Popovici, se potrivește de minune. Pentru faptul că a salvat de la moartea sigură circa 20 mii de evrei cernăuțeni, el s-a învrednicit de titlul de „Drept între popoare”.

24 11 2022 Ф 5

Unul dintre inițiatorii creării acestui film documentar, jurnalistul Serghei Voronțov, este coautorul unei cărți despre Traian Popovici, în care au fost incluse „Mărturisirile” fostului primar de Cernăuți, traduse în ucraineană. Serghei Voronțov a concluzionat că Traian Popovici este un om al jertfei, fiindcă s-a împotrivit regimului pentru a salva mii de vieți omenești. El a fost un naționalist romantic, dar gândea și acționa ca un adevărat creștin.

24 11 2022 Ф 4

Serghei Voronțov a împărtășit ideea sa regizorului și operatorului Veaceslav Habailo, care a susținut-o imediat. Veaceslav Habailo este cunoscut ca autor al filmelor documentare despre Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu, în total are create 12 filme documentare. Veaceslav Habailo consideră că filmul despre Traian Popovici merită să fie prezentat la un festival internațional de filme documentare. La crearea filmului au fost antrenați Dragoș Olaru, fost arhivist, Mykola Kușnir, directorul Muzeului istoriei și culturii evreilor din Bucovina, Petro Ryhlo, doctor în științe filologice, Iryna Iavorska, directorul Muzeului etnografic regional, Florentin Lehaci, cercetător și organizatorul primului muzeu al lui Traian Popovici în România. Au fost folosite fotografii și cadre video ale epocii. În scenariu au fost incluse scene cu actori. Actorul Ivan Danilin, care joacă rolul unui evreu din ghetou, a declarat că Traian Popovici a fost un om cu literă mare. Iar Oleksii Grigorciuk, care s-a produs în rolul lui Traian Popovici, consideră că această personalitate este actuală și în secolul XXI. El demonstrează cum în situații extrem de grele omul rămâne om. În aceasta și constă actualitatea filmului „Supraviețuiesc numai îndrăgostiții. Traian Popovici și alții”.

24 11 2022 Ф 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий