Parlamentul României a recunoscut Foametea din anii 1932-1933 drept genocid împotriva poporului ucrainean

24 11 2022 Ф 1

Deputații și senatorii români, la ședința comună de miercuri, au votat  Declarația Parlamentului român privind condamnarea foametei organizate (Holodomor), suferite de poporul ucrainean în rezultatul ocupației sovietice în anii 1932-1933, scrie „Evropeiska pravda” cu referire la Agenția Agerpress. Declarația a fost susținută cu 248 de voturi „pentru”. S-a abținut numai un singur parlamentar. Deputatul din partea Partidului de guvernământ Național Liberal, Alexandru Muraru, a accentuat că România prin această decizie istorică aderă la statele democratice și demne din întreaga lume, care recunosc și își asumă nu numai comemorarea jertfelor Foametei din anii 1932-1933, dar și „recunoașterea acțiunilor Uniunii Sovietice și ale conducătorilor ei ca fiind genocide, sistematice, directe, cinice și criminale cu scopul nimicirii fizice a națiunii ucrainene”. El a accentuat că foametea a secerat circa 10 milioane de vieți omenești, însă cifrele reale nicicând nu vor fi cunoscute.

Declarația a fost citită la ședința plenară de către deputatul din grupul minorităților naționale, Nicolae Miroslav Petrețchi. În ea se recunoaște că Holodomorul a fost o crimă săvârșită împotriva poporului ucrainean și este exprimată, totodată, solidaritatea cu poporul ucrainean care s-a confruntat cu o astfel de tragedie. Declarația, de asemenea, condamnă ferm metoda criminală analogică, cu ajutorul căreia românii din Basarabia au fost supuși foametei organizate în anii 1946-1947, cu scopul colectivizării forțate.

„Evropeiska pravda” informează că Președintele SUA, Joe Biden, a făcut o declarație, comemorând jertfele Foametei din Ucraina din anii 1932-1933.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий