Transcarpatia: S-a încheiat prima rundă de consultări între reprezentanții Ucrainei și Ungariei, pe marginea Legii Învățământului

p_366673_1

Vineri, 22 mai, în preajma orașului Ujgorod, regiunea Transcarpatia, s-a desfășurat prima întâlnire interguvernamentală la nivel înalt între reprezentanții Ucrainei şi Ungariei, în cadrul căreia a fost abordată problema legii învățământului din Ucraina, în special articolul lingvistic care restricționează învățământul în limbile minorităților naționale din țară, transmite publicația mukachevo.net.

La discuțiile interguvernamentale au participat miniștrii Afacerilor Externe ai Ucrainei și Ungariei – Pavlo Klimkin și Peter Szijjártó, Ministrul Învățământului și Științei din Ucraina Lilia Grinevici, ministrul ungar al resurselor umane Miklos Kasler, precum și liderii organizațiilor maghiare din regiunea Transcarpatia.

După încheierea reuniunii Pavlo Klimkin a remarcat că întâlnirea organizată este foarte importantă. Potrivit șefului diplomației ucrainene următoarea rundă de consultări interguvernamentale va avea loc la începutul lunii iulie „deoarece dialogul de astăzi a avut o dinamica pozitivă”.

„Suntem interesați ca minoritatea maghiară să-și păstreze identitatea etnică, dar în același timp pledăm ca toată lumea (etnicii maghiari n.r.) să poată vorbi liber în limba ucraineană”, a spus Klimkin.

Peter Szijjártó a declarat că guvernului Ungariei este interesat în dezvoltarea relațiilor de prietenie și bună înțelegere cu Ucraina.

„Guvernul Ungariei este interesat în dezvoltarea relațiilor de prietenie și bună înțelegere cu Ucraina, subliniez acest lucru, însă vom face tot posibilul ca drepturile minorității maghiare să nu fie încălcate. Ne amintim cu nostalgie de perioada relațiilor noastre înainte de luna septembrie a anului trecut, până la adoptarea legii învățământului…. Ne așteptăm, și ministrul Grinevici ne-a confirmat, că Ucraina va lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția. În special, sperăm ca activitatea școlilor private să nu fie influențată de Legea Învățământului”, a spus Szijjártó.

Totodată, Szijjártó a menționat că Budapesta a deblocat summitul Ucraina-Georgia-NATO care urmează să se desfășoare în luna iulie.

p_366672_1_slidertop2

Lasă un răspuns