Ucraineanca Iulia Paevska – cea mai curajoasă femeie din lume

Ukrainian medic Yuliia Paievska, known to Ukrainians by the nickname Taira, speaks during an appearance before U.S. lawmakers on the Helsinki Commission, Thursday, Sept. 15, 2022 on Capitol Hill in Washington. (AP Photo/Mariam Zuhaib)

Paramedicul și voluntarul ucrainean, Iulia Paevska, cu pseudonimul „Taira”, a devenit unul dintre cei 11 laureați ai Premiului internațional IWOC – „Cea mai curajoasă femeie din lume”, care este înmânat de Departamentul de Stat al SUA, comunică Departamentul de Stat.

Ceremonia de premiere va avea loc miercuri, 8 martie, la Casa Albă. La eveniment vor participa Secretarul de stat american, Anthony Blinken, și prima doamnă, Jill Biden.

Departamentul de Stat a remarcat că „Taira” a demonstrat un curaj moral și fizic extraordinar în timpul apărării Ucrainei de agresiunea rusă. „Ea a acordat asistență medicală participanților la Revoluția Demnității și, în calitate de lider al unității de paramedici voluntari „Îngerii Tairei”, a desfășurat pregătirea medicală tactică pe linia frontului în Donbas din 2014 până în 2018. Paevska a devenit foarte cunoscută datorită filmărilor în secret și scoaterii videoclipurilor care documentează atrocitățile comise de trupele ruse la Mariupol, se arată în explicația nominalizării.

Departamentul de Stat a amintit că armata rusă a capturat-o pe Paevska atunci când ea a încercat să evacueze femei și copii din Mariupol. Taira s-a aflat trei luni în captivitate, într-o celulă minusculă cu alte 22 de femei, a slăbit aproape 9 kilograme, a suferit torturi și bătăi. „Propagandiştii de la Kremlin au învinuit-o în mod fals la nivel internaţional că este fascistă şi criminală de război. Cu toate acestea, Paevska a refuzat să tacă, iar după eliberare, pledează cu fermitate pentru democraţia şi independenţa ucraineană atât în ​​ţară, cât şi în străinătate”, a declarat Departamentul de Statul american.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий