Umanismul, pacifismul, binefacerea – principiile de bază de instaurare a păcii în Ucraina

Павел 2

Zilele acestea vom marca 1028 de ani de la creștinarea Rusiei Kievene și în legătură cu aceasta Biserica Ortodoxă Ucraineană desfășoară Marșul Crucii. Marșul Crucii este un marș al păcii, al iubirii și rugăciunii pentru Ucraina. La 3 iulie el și-a luat startul în regiunea Donețk, iar cel de al doilea Marș al Crucii a pornit de la Lavra Poceaev din vestul țării, fiind a doua după mărime Mănăstire din Ucraina. Participanții la cele două Marșuri ale Crucii s-au întâlnit la 27 iulie la Kiev, pe Colina Volodymyr, și împreună cu ierarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, arhiereii și alți reprezentanți ai clerului vor reveni la principala Mănăstire a Ucrainei – Lavra Pecerska, unde la 27 și 28 iulie se desfășoară serviciul divin.
În jurul Marșului Crucii conștient este ațâțată o isterie informațională. În rețelele de socializare și mass-media au apă­rut declarații provocatoare despre caracterul politic al Mar­șului Crucii. Se încearcă prezen­tarea credincioșilor ca agenți ai inamicului, ei sunt amenințați cu răfuială prin aplicarea metodelor de violență. La 11 iulie curent speakerul Parlamentului, Andrii Parubii, în cadrul Consiliului de coordonare a declarat că serviciile speciale ruse trimit la Kiev provocatori, aceștia dându-se drept par­ticipanți la Marșul Crucii pașnic.
„În legătură cu astfel de declarații, a subliniat preșe­din­tele Organizației regionale Cer­nău­ți a Partidului politic „Blocul de opoziție”, deputatul Consi­liului Regional, Dmytro Pavel, frac­țiunea BLOCULUI DE OPO­ZI­ŢIE s-a adresat către Preșe­dinte, Primul ministru, ministrul de Interne și președintele Servi­ciului Securității al Ucrainei referitor la asigurarea ordinii de drept și securității participanților la Marșul Crucii pașnic din în­treaga Ucraină. BLOCUL DE OPOZIŢIE le cere puterii și organelor de menținere a ordinii publice să facă odine în țară, să stabilească legitimitatea și să asigure securi­tatea cetățenilor, indiferent de opiniile lor politice și de confesiu­ne, precum și să opreas­că ime­diat creșterea numă­rului crimelor săvârșite de radicali din motive de ură. Statul urmează să joace un rol de unire în viața spirituală a ucrainenilor, dar nu să ațâțe conflicte interconfesionale. Ce­rem schimbarea cursului de dezvol­tare uma­nitară a țării în direcția for­mă­rii conștiente a toleranței cul­turale, asigurării păcii și concordiei între popoare.
În societatea ucraineană în­tot­deauna au conviețuit în pace mai multe comunități etnice și confesiuni. Fiecare dintre ele a fost o parte inseparabilă a popo­rului ucrainean, a istoriei și culturii lui multiseculare. Pacea și stabilitatea într-o astfel de societate există numai în baza ega­lității în drepturi și garanțiilor pentru dezvoltarea tuturor cul­turilor, unui dialog deplin și atotcuprinzător între ele.
Experiența conflictului, prin care trece Ucraina astăzi, de­monstrează caracterul păgu­bitor al mișcării spre un stat mo­noetnic și monocultural. E timpul să ne dezicem de această cale.
În istoria popoarelor, care au format Ucraina, au fost multe perioade complicate, dar ele au creat o cultură pacificatoare unică în felul ei și atitudinea uma­nă față de fiecare om.
Un rol central în cultura noast­ră îi revine spiritualității, exprimată în idealurile păcii, binelui, echității, respectarea tra­di­țiilor populare, toleranței și în sinceritatea oamenilor.
Statul, politicienii, organiza­ții­le publice, businessul social responsabil trebuie să fie în egală măsură cointeresați în păstrarea și consolidarea bazelor spirituale ale unității poporului, în dezvol­tarea dialogului și înțele­gerii reciproce între toți oamenii. În același timp, statul nu trebuie să se amestece în viața comuni­tăți­lor religioase și să admită ațâ­ța­rea conflictelor interconfesionale.
„Partidul războiului” prin politica sa tinde să-i insufle societății ucrainene xenofobia, intoleranța religioasă și etnică. În loc să fie tratate rănile apărute pe corpul spiritual al țării, sunt cauzate altele. Ea tinde să ne educe copiii în spiritul cultului violenței, urii și valorilor false ale superiorității unei națiuni asupra alteia. Dacă această politică nu va fi oprită, generațiile viitoare vor fi sortite să pășească pe calea cruzimii, conflictelor și suferințelor fără nici un scop. Astăzi se încearcă denaturarea bazelor neclintite ale caracterului pașnic, sincer și binevoitor al poporului nostru. Poporului i se atribuie trăsături pe care nu le-a avut niciodată – agresivitatea, superioritatea etni­că, intoleranța și incapacitatea de a ajunge la un compromis.
Sub motivul stabilirii adevărului istoric sunt puse bazele viitoarelor conflicte. Oamenilor li se impune o memorie istorică artificială, se încearcă să fie băgată zâzanie între părinți și copii, să-i separe și să-i împingă în conflicte fără nici un rost pe reprezentanții diferitelor națiuni, care veacuri la rând au convie­țuit împreună, comunități etnice și culturale.
Numărul crimelor pe bază de ură, săvârșite de radicalii ucrai­neni, crește permanent. Acțiunile de înfricoșare și amenin­țare a jurnaliștilor, antrep­renorilor, acti­viș­tilor publici, atacurile asupra redacțiilor mijloacelor de infor­mare în masă, violențele pro­vocate împotriva disidenților – iată normele de acțiune a radicalilor ucraineni. Pentru ei nu este importantă reacția comunității mondiale. Radicalii ucraineni ignorează normele de drept și principiile democrației. Bucurân­du-se de susținere din partea puterii, ei se străduiesc să creeze în Ucraina monopolul asupra adevărului, să distrugă orice apariție a opiniei alternative, să mențină în societate climatul fricii și a urii.
BLOCUL DE OPOZIŢIE promovează o politică de opunere conștientă față de cei ce ațâță focul urii în inimile oamenilor, cultivă violența în medii, adoptă legi destructive în domeniul memoriei istorice și vieții culturale.
Cerem să fie schimbată po­litica în domeniul învățămân­tului, iar fiecare etnie din Ucraina să aibă dreptul la dezvoltarea deplină a culturii sale. Ne pronun­țăm pentru schimbarea cursului de dezvoltare umanitară a țării în direcția formării conș­tiente a culturii toleranței, instaurării păcii și înțelegerii între popoare. Autoritățile trebuie să se dezică de „limbajul răz­boiului”.
Marșul Crucii pentru pace în Ucraina este un eveniment social, care demonstrează unitatea poporului ucrainean, unit în jurul valorilor tradiționale – pa­cea, unitatea, integritatea. Parti­ci­panții la Marșul Crucii se pro­nunță pentru pace și pentru o Ucraină unită. El nu urmărește nici un fel de scopuri politice. Scopul Marșului Crucii este să demon­streze tendința credin­cioșilor spre pace și unitate în țară, să înalțe o rugăciune comună pentru încetarea războiului, pentru liniște și stabilitate pe pământul nostru.
Faptul participării în masă a cetăţenilor Ucrainei la această ac­țiune trebuie să fie acceptat de toate formațiunile politice ca o cerință a societății de stabilire cât mai repede a păcii și de încetare a războiului. Este o dorință firească a cetățenilor și un drept firesc al credincioșilor.
BLOCUL DE OPOZIŢIE sus­ține eforturile tuturor orga­nizațiilor și confesiunilor care tind spre pace. Promovăm o po­litică, orientată la întărirea bazelor spirituale ale poporului Ucrainei, la triumful forțelor păcii și echității, respectând principiul „Pace în suflet, pace în familie, pace în țară”, a conchis deputatul.

Добавить комментарий