Un amplu proiect de editare de carte românească la Cernăuți, susținut de DRP

21 1 F 3

Editarea de carte este un important act de cultură. Ținând cont de faptul că bibliotecile din localitățile românești din regiune duc lipsă de literatură în limba română, tipărirea și difuzarea cărților românești capătă o importanță și mai mare. Anul 2023 a fost rodnic în această privință. Numai la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți au fost editate patru volume din Colecția „Scriitori români din Cernăuți” în cadrul unui proiect susținut și finanțat de Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni. Coordonatorul proiectului a fost Eugen Patraș, iar poetul, publicistul și criticul literar, Ștefan Hostiuc, și-a asumat misiunea de a pregăti pentru tipar aceste ediții. Este vorba de volumul de sonete „Pe creste de cuvinte” de Nicolae Șapcă, antologia de poezie religioasă „Punctul Omega” de Mircea Lutic (prima carte postumă de acest autor), „Opera poetică” de Ilie Motrescu (cel mai complet volum apărut până în prezent al regretatului poet de la Crasna) și „Dialoguri septentrionale”  de Ștefan Hostiuc. Aici pot fi numite și cele patru numere ale revistei „Mesager Bucovinean” și „Almanahul „Mesager Bucovinean” pe anul 2023, redactat de Ștefan Hostiuc.

Prima lansare a acestor volume excelente a avut loc la Liceul „Mihai Eminescu” din Carapciu, la 8 ianuarie, iar a doua, la 19 ianuarie la Centrul „Eudoxiu Hurmuzachi”. Ambele sărbători ale cărții românești s-au desfășurat în zile însemnate de praznicele religioase pe stil vechi: a doua zi după Nașterea Domnului și în  ziua Botezului Domnului. În cartea de sonete a lui Nicolae Șapcă citim: „Pe lume ninge cu urări divine,/ Celesta iarnă cerne flori de măr,/ Altarele de rugăciuni sunt pline,/ Azi Nașterea Ta, Doamne,-i adevăr”. Iar regretatul sonetist, Mircea Lutic, ne amintește de esența celui de-al doilea praznic împărătesc – al mântuirii noastre: „Icoană, martiră numenită-n foc și sânge,/ Viață-ntru vecii de veci, înzugrăvită pios,/ În apele tale Duhul cel Sfânt se răsfrânge/ Și, scăldându-ne-n ele, ne botezăm în Hristos”.

Președinta Centrului Cultural Român, doctor Cristina Paladean, șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității cernăuțene, a salutat această realizare, fiindcă în anul 2022, în cadrul unui proiect similar au fost editate numai două cărți, dar la fel de importante. Coordonatorul de proiect, Eugen Patraș, vede reușita acestuia în propagarea cărții –volumele editate trebuie să ajungă la cititor, să completeze fondurile bibliotecilor sătești și școlare. De aceea a și fost pusă la cale  „Caravana culturii și civilizației românești din regiunea Cernăuți”.

21 1 F 4

Criticul literar Ștefan Hostiuc, vorbind mai amănunțit despre  volumele editate cu contribuția sa nemijlocită, a fost completat de reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, ministrul plenipotențiar Nicolae Dan Constantin, scriitoarea Maria Toacă, jurnalistul Vasile Carlașciuc, avocatul și poetul Gheorghe Bodnariuc.

În cadrul lansării de carte de la Centrul „Eudoxiu Hurmuzachi” a fost prezentată și cartea lui Sergiu Barbuță din Costiceni despre vestitul rapsod Toadere Captar. Cartea a văzut lumina tiparului cu ocazia centenarului nașterii lui Toadere Captar și cu susținerea mai multor sponsori.

21 1 F 5

(V.K.)

Fotografii de Vladimir Acatrini

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий