Un omagiu limbii, culturii și tradițiilor românești

26 07 2022 D 1

La  26 iulie, într-o atmosferă plină de bucurie, la Sângeorz-Băi, unde a avut loc evenimentul de lansare a programului de tabere “ARC”, ediția 2022, comunică sute-ul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

„Mă bucur că, după aproape doi ani, reușim să fim împreună, astăzi, pentru a sărbători și a aduce un omagiu limbii, culturii și tradițiilor românești. Pentru că atunci când vorbim de taberele ARC, vorbim despre iubirea pentru limba română, iubirea de țara – mamă și nu în ultimul rând, despre dorul de acasă, pentru că, nu-i așa, oriunde ne-am afla, România este casa noastră, a celor de aici și a tuturor celor care am trăit sau trăim departe”, a declarat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu.

Evenimentul de lansare de anul acesta a avut loc la Centrul Cultural „Iustin Sohorca” din Sângeorz-Băi și a adus laolaltă reprezentanți ai Parlamentului României, ai Guvernului, ai misiunilor diplomatice ale României în străinătate precum și ai autorităților publice locale județene din Bistrița – Năsăud și Neamț.

Peste 1200 de elevi, studenți și tineri din 17 state, atât din comunitățile istorice, cât și din diaspora vor avea parte timp de cinci săptămâni de momente de neuitat cu ajutorul profesorilor și voluntarilor care susțin consolidarea identității românești prin aprofundarea cunoştinţelor de limbă română.

Fie că vorbim de ateliere de limba română, creație, geografie, istorie sau muzică, profesorii și voluntarii noștri îi vor ghida pe acești copii minunați în marea aventură ARC!

La final, ne-au fost oferite momente artistice deosebite de către tinerii din cadrul Centrului Cultural „Iustin Sohorca” și de către copiii din cadrul Școlii populare de Artă și Civilizație românească „Ciprian Porumbescu”  din Cernăuți, Ucraina.

Avem convingerea că acești tineri și elevi români care beneficiază de această experiență, vor rămâne cu amintiri de neuitat și cu prietenii frumoase.

La eveniment au luat cuvântul  Cătălin Bota, primar orașului Sângeorz-Băi, părintele Ioan Dâmbu, Protopop Protopopiatul Ortodox Român Bistrița-Năsăud, Alina Gorghiu, președinte al Senatului României,  Mara Mareș, consilier de stat, Cancelaria Prim-Ministrului,  Izabela-Maria Kacso-Doboly, secretar de stat pentru Tineret, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse,  Janina Sitaru, secretar de stat – Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan-Ivan Gruia, deputat, Camera Deputaților, Boris Volosatîi, deputat, Camera Deputaților, Irina-Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuţi, Camelia Tabără – vicepreședinte, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Ioan Zăgrean, subprefect, județul Bistrița-Năsăud,  Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Republica Austria.

26 07 2022 D 2

26 07 2022 D 3

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий