Ungaria va bloca reuniunile Consiliului NATO-Ucraina până când vor fi restabilite drepturile lingvistice ale etnicilor maghiari din Transcarpatia

c38a03a-1590765260-ukrajna

Grupurile bilaterale din Ungaria și Ucraina trebuie să rezolve diferendele dintre țări, din cauza cărora  Budapesta blochează toate deciziile privind cooperarea NATO cu Ucraina. Despre aceasta se menționează într-o declarație a purtătorului de cuvânt al Guvernului ungar pentru Afaceri Internaționale, Zoltan Kovacs, postată pe site-ul Guvernului maghiar.

„În iunie toate cele trei grupuri bilaterale de lucru vor începe să funcționeze, inclusiv un comitet economic comun, un comitet pentru protecția minorităților și un comitet pentru educație. Aceste grupuri trebuie să rezolve litigiile care vor satisface atât maghiarii din Transcarpatia, cât și Guvernul ucrainean», se arată în comunicat.

De menționat că vineri  ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit la Budapesta cu omologul său ungar Péter Szijjártó. După întâlnire   Péter Szijjártó a declarat că decizia privind integrarea Ucrainei în NATO este blocată din cauza legii ucrainene privind învățământul și legea lingvistică. Cu toate acestea, ministrul maghiar a subliniat dorința de a suspenda toate restricțiile.

Anterior Péter Szijjártó a  anunțat că Blocarea reuniunilor Consiliului NATO-Ucraina va continua până la încheierea unui acord privind redobândirea drepturilor minorităţilor din Ucraina. Ministrul ungar de Externe a explicat că Ungaria se confruntă cu cele mai multe provocări în relaţiile bilaterale cu ţările vecine. Desigur, Ungaria susţine Ucraina atunci când este vorba despre integritate teritorială şi suveranitate, dar nu trebuie ascuns faptul că drepturile comunităţii naţionale maghiare, care locuieşte în regiunea Ucrainei Subcarpatice, au fost încălcate în multe cazuri prin decizii legislative ucrainene, au fost adoptate legi care încalcă drepturile comunităţii naţionale maghiare, a amintit politicianul. Acesta a adăugat că nu este vorba doar de drepturile comunităţii maghiare, ci în general de drepturile minorităţilor.

Politicianul a explicat că scopul Ucrainei este să se asigure ca fiecare cetăţean ucrainean să vorbească bine limba statului. Scopul Ungariei este de a oferi comunităţilor naţionale maghiare de peste graniţele Ungariei drepturi legate de limba lor maternă. Aceste două obiective nu sunt ireconciliabile, a subliniat Szijjártó. Acesta a reiterat că, în Ucraina, elevii maghiari învaţă limba ucraineană şapte ore pe săptămână, ceea ce, dacă este predat la un nivel corespunzător, este suficient pentru ca ei să-şi poată însuşi limba, însă nu o vorbesc bine. Acest lucru se datorează faptului că limba ucraineană, ca limbă de stat, nu este predată la un nivel corespunzător, prin urmare, trebuie ridicat standardul predării limbii ucrainene. Ungaria este dispusă să suporte aceste costuri.

Peter Szijjártó a declarat că Ungaria a făcut o propunere complexă Ucrainei, inclusiv o linie de credit de 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii Ucrainei Subcarpatice, pentru noi puncte de trecere a frontierei, îmbunătăţirea legăturilor rutiere de mare viteză şi cooperării agricole.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий