USTUROIUL

14usturoi_shutterstock_6534841f05

 Leacuri cu usturoi
14usturoi_shutterstock_6534841f05Usturoiul se foloseşte în alimentaţie şi în tratamente de peste 5 mii de ani. Alături de ceapă usturoiul face parte din meniul nostru zilnic, nelipsit în mâncăruri cărora le dă un gust deosebit, ca remedii terapeutice (cele mai răspândite sunt: tinctura, sucul, siropul şi maceratul de usturoi), cu rezultate deosebite în întărirea imunităţii, pentru tratarea bolilor aparatului respirator şi prevenirea aterosclerozei. Nu numai că previne tromboza, dar ajută şi la dizolvarea cheagurilor de sânge. Sucul proaspăt distruge virusul gripei, reglează funcţionarea inimii, previne infarctul miocardului şi favorizează regenerarea ţesuturilor. Usturoiul trebuie consumat crud, multe componente terapeutice ale sale dispărând în timpul fierberii. Usturoiul se adaugă în salate, în sucurile de legume (roşii, castraveţi, ţelină etc.), în ciorbe răcite (dar nu mai mult de 10 ml), sub formă de mujdei.
Pentru profilaxia unei game largi de afecţiuni, este suficientă consumarea zilnică a unui căţel de usturoi cu 150 ml lapte prins, sau 25 ml de tinctură de usturoi.

 Preparate din usturoi Tinctura
Într-o sticlă de 500 ml, cu gâtul larg, se toarnă o treime ţuică, se adaugă 2 căpăţâni de usturoi pisate şi se lasă la macerat 24-48 de ore, la întuneric. Se mai toarnă apă fiartă şi răcită, până se umple sticla.
Pentru afecţiunile pulmonare, se prepară tinctură din 40 g de usturoi şi 100 ml de ţuică. Din ambele remedii se beau câte 10 picături de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă.
Pentru curăţarea vaselor de sânge, se beau câte 5 picături de tinctură, diluate cu o lingură de apă rece, de 3 ori pe zi înainte de masă.
Uleiul de usturoi
Se curăţă 2 căpăţâni de usturoi, se toacă mărunt şi se pisează. Terciul astfel obţinut se amestecă cu 150 ml ulei de floarea-soarelui presat la rece. Se pune într-o sticlă, se închide bine şi se expune la razele soarelui timp de 10 zile. Se agită sau se amestecă de 2-3 ori pe zi. Se filtrează prin trei straturi de tifon. Se amestecă cu jumătate linguriţă de glicerină şi se păstrează la rece, într-o sticluţă de culoare întunecată, închisă ermetic, timp de 2 luni. Înainte de consumare, uleiul se încălzeşte pe baia de abur, până la temperatura de 35 grade. Se bea câte o linguriţă de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă.
O altă variantă de preparare a uleiului. O căpăţână de usturoi de mărime medie se pisează. Terciul astfel obţinut se pune într-un borcan de sticlă, se amestecă cu un pahar de ulei şi se pune la frigider. Se foloseşte câte o linguriţă de ulei amestecată cu o linguriţă suc de lămâie proaspăt stors de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. O cură durează 2-3 luni, iar după o pauză de 30 de zile se repetă.
Se foloseşte pentru tratarea proceselor inflamatorii din gură, urechi şi nas, de asemenea, a spasmelor vaselor sangvine din creier, pentru sufocare şi scleroză.
 Siropul de usturoi
Un pahar de usturoi pisat se amestecă cu miere de albine de culoare închisă, se pune la foc slab, într-un vas emailat, şi se amestecă periodic, ca să nu se ardă la fund. Când usturoiul de dizolvă bine în sirop, se acoperă cu un capac şi se lasă câteva minute pe foc, apoi se strecoară fierbinte. Se păstrează în frigider.
Se consumă în cazuri de răceală, cu tuse convulsivă, laringită şi sinuzită. Adulţilor li se recomandă câte o lingură, iar copiilor – câte o linguriţă din oră în oră. Siropul se ţine cât mai mult în gură, înainte de a fi înghiţit.

Добавить комментарий