Va fi elaborat un program de colaborare transfrontalieră între raioanele regiunii Cernăuţi şi cele din nordul Moldovei

23 02 2022 INFO 3

Şeful Secţiei pentru dezvoltarea economică, antrenarea investiţiilor,  proprietatea comunală, Andrii Markevyci, directorul Agenţiei pentru dezvoltarea regională în regiunea Cernăuţi, Oleksii Gruşko, şi directorul Şcolii sportive pentru copii şi adolescenţi din Secureni, Fedor Blându, au vizitat raionul Ocniţa din Republica Moldova. Ei s-au întâlnit cu reprezentanţii raioanelor Ocniţa, Briceni, Donduşeni şi Edineț şi au examinat direcţiile colaborării transfrontaliere în cadrul realizării Strategiei  UE pentru Regiunea Dunăreană (Strategia Dunăreană).

Strategia Dunăreană este o platformă de colaborare pentru 14 ţări din regiune. Partea ucraineană a Strategiei cuprinde regiunile Odesa, Ivano-Frankivsk, Cernăuţi şi Transcarpatică. În anul 2021 Ucraina a devenit prima ţară, nemembră a UE, care deţine preşedinţia în Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunăreană  din noiembrie 2021 şi până în octombrie 2022.

În timpul întâlnirii de la Ocniţa au fost discutate direcţiile principale ale dezvoltării teritoriilor limitrofe, care pot fi realizate în cadrul implementării Strategiei, precum şi în cadrul proiectelor finanţate de UE. S-a ajuns la înţelegerea privind antrenarea în continuare a investiţiilor în dezvoltarea domeniilor social, cultural, ecologic etc. din ţările vecine. Programul de colaborare va fi întocmit în timpul apropiat de Agenţia pentru dezvoltarea regională în regiunea Cernăuţi şi va fi înaintat spre a fi examinat de organele competente ale României, care este ţară-membră a UE.

„Libertatea Cuvântului” www.lyberti.com

 

Добавить комментарий