Va trimite Putin trupe? Deputații din Transnistria nerecunoscută au decis să apeleze la autoritățile ruse pentru „protecție” din partea Moldovei

28 2 F 4
Deputații din Transnistria nerecunoscută au făcut miercuri, 28 februarie, în cadrul unui congres, un apel la Consiliul Federației și la Duma de Stat a Rusiei, țara agresoare, să „protejeze” regiunea, presupunând că din cauza „presiunilor din partea Republicii Moldova”.
Potrivit „Novosti Pridnestrovia”, în apelul deputaților se afirmă că Rusia „este un garant și un mediator în procesul de negocieri”, relatează NV.
Deputații din Transnistria nerecunoscută au făcut, de asemenea, un apel la ONU pentru a opri „încălcarea de către Moldova a drepturilor și libertăților cetățenilor transnistreni”. De asemenea, ei susțin că eventualele provocări ar putea duce la „escaladarea tensiunilor”.
Documentul menționează OSCE, Adunarea Interparlamentară a CSI, Parlamentul UE și Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
La 22 februarie, mass-media a început să difuzeze informații potrivit cărora „deputații de toate nivelurile” ar putea solicita ca regiunea să fie acceptată în Federația Rusă în timpul unui congres care va avea loc la 28 februarie în capitala Transnistriei nerecunoscute. Acest lucru a fost declarat în special de către opoziționistul și activistul local, Gennady Ciorba.
La 25 februarie, Serviciul de informații al Apărării din Ucraina a declarat că Transnistria nu-i va cere lui Vladimir Putin să se alăture Federației Ruse.
Într-unul dintre rapoartele sale din februarie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a afirmat că Kremlinul desfășoară operațiuni de informare împotriva Republicii Moldova foarte asemănătoare cu cele folosite de Moscova înainte de invazia sa în Ucraina în 2014 și 2022.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий