Vechea tradiție românească, readusă în Palatul Național al Românilor din Cernăuți

26 2 D 5

Spre sfârșit de iarnă, în a 24-a zi a lui Făurar, românii marchează Dragobetele, sărbătoarea iubirii. Este o sărbătoare veche, până nu demult uitată, dar readusă în calendarul spiritual al neamului nostru. Tradiția începe să fie respectată și în rândurile comunității românești din regiunea Cernăuți. Duminica trecută, această sărbătoare a fost organizată la Palatul Național al Românilor din Cernăuți. Ideea și spiritul organizatoric le aparțin Societății „Doamnele Române” (președinte Maria Andrieș)  și Societății pentru Literatura și Cultura Românească în Bucovina „Mihai Eminescu” (președinte Vasile Bâcu). A fost un spectacol de poezie și cântec, derulat fără un scenariu schițat în prealabil. Participanții la spectacol s-au condus după nota majoră de pe camertonul spiritual – iubirea. Dacă ne referim la partea muzicală, trebuie să menționăm debutul public al grupului vocal „Vocea Neamului” din Mahala, condus de Elena Nandriș, având deja în repertoriu cântece lirice vechi, care „pot fi auzite numai la Mahala”. Este un grup feminin, acompaniat la acordeon de Andrei Bujenița și la vioară de Alexandru Nandriș. Putem afirma că sărbătoarea Dragobetelui a fost o ocazie minunată pentru lansarea „Vocii Neamului” și succesul grupului vocal  a fost de bun augur. Artiștii amatori din Mahala au ieșit în foaierul Palatului Național și,  interpretând cântecul „Cântă cucu-n Bucovina”, au întâmpinat Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, însoțită de o delegație din România. Erau în drum spre vamă și doamna Consul General a salutat ideea marcării acestei sărbători pur românești, mulțumindu-le păstrătorilor de tradiție și urându-le succese în activitatea lor întru prosperarea spirituală a neamului.

26 2 D 3b

Cununa de cântece lirice a fost împodobită și de interpreta Carolina Jitaru, care a propus publicului câteva din cântecele sale incluse pe CD-ul „Cred în fericire”, de interpreta Natalia Proțiuc, care a citit și o poezie lirică proprie. Iar în final duetul improvizat prompt, fără nici o repetiție – Carolina Jitaru și poetul Gheorghe Bodnariuc – i-au surprins plăcut pe cei din sală cu piesa „Oglinda clipelor” pe versurile lui Grigore Vieru.

26 2 D 4

Recitalul de poezie a început cu un sonet de Nicolae Șapcă, autorul consacrând mai multe catrene și lui Dragobete, personajului mitic al sărbătorii. Poetul Vasile Bâcu a citit o poezie de dragoste,  iar poezia lui, scrisă într-un moment de grea încercare – „Din salonul de reanimare” – a fost citită de Carolina Jitaru. Cristina Tărâțeanu a prezentat câteva poezii de dragoste ale regretatului ei tată, poetul academician Vasile Tărâțeanu. Au citit din creațiile lor Dumitru Zaidel, Tatiana Golciuc și Sofia Roșca. Au continuat cu imnuri de dragoste Gheorghe Bodnariuc și Vasile Carlașciuc. Liric a fost de data aceasta și monologul pentru o piesă de teatru, scris de Dorin Misichevici.

26 2 D 1

Drabobete deschide calea altei sărbători – cea a Mărțișorului, care va fi marcată la Cernăuți mai pe larg duminica viitoare. Ca și în alte comunități teritoriale cu populație românească din regiune, „Mărțișorul” de la Cernăuți va fi o acțiune de binefacere întru susținerea apărătorilor noștri, aflați la tratament în spitale.

26 2 D 2

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий