Vizita lui Szijjarto în Ucraina: Kuleba spune cum vor fi rezolvate disputele privind minoritatea maghiară

29 1 F 2

Szijjártó dorește „revenirea maghiarilor din Transcarpatia la drepturile pe care le aveau înainte de 2015”.

Ungaria și Ucraina vor înființa o comisie mixtă care va prezenta în timp de 10 zile o listă de probleme nerezolvate privind minoritatea maghiară din Transcarpatia. Acest lucru a fost anunțat de ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba,  în cadrul unei conferințe de presă, în urma discuțiilor cu ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, la Ujgorod. Potrivit lui Kuleba, în timpul discuțiilor, Szijjarto a enumerat problemele care trebuie să fie rezolvate în continuare la nivel actelor legislative, scrie „Dzerkalo tyjnia”.

„Am cerut părții maghiare să ne prezinte o listă exhaustivă a întrebărilor pe care le are cu privire la protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. Am primit această listă și am convenit ca, sub auspiciile celor două ministere de Externe, să reunim o comisie specială. În timp de 10 zile, aceasta ar trebui să prezinte guvernelor celor două țări o înțelegere concretă a ceea ce din lista de probleme pe care am primit-o trebuie rezolvat sau a fost deja rezolvat”, a declarat Kuleba.

Ministrul a adăugat că acest lucru este necesar pentru a „ a clarifica lucrurile până la capăt” .

Potrivit lui Kuleba, în timp ce Ucraina obișnuia să abordeze problema minorităților naționale în contextul deciziei privind aderarea ei la UE, acum dorește să aibă o discuție la nivel bilateral „pentru a rezolva definitiv problema, care a fost deja rezolvată în principiu în interesul tuturor minorităților naționale care trăiesc în Ucraina”.

În același timp, Szijjártó a declarat că Ungaria nu cere nimic mai mult decât returnarea drepturilor pe care maghiarii din Transcarpatia le aveau înainte de 2015.  „Acest lucru include posibilitatea de a studia și de a susține examene în limba lor maternă. Astăzi mă aflu aici pentru a restabili încrederea în relațiile noastre bilaterale”, a declarat ministrul ungar de Externe.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий