Volodymyr Zelenski explică de ce Putin a hotărât să amplaseze arma nucleară în Belarus

29 03 2023 Ф 1а

Dictatorul rus, Vladimir Putin, nu a primit garanțiile dorite în timpul întâlnirii sale cu liderul chinez Xi Jinping la Moscova. Și declarația despre plasarea armelor nucleare de către Rusia în Belarus semnalează acest lucru, a la declarat Președintele Volodymyr Zelenski într-un interviu acordat Associated Press, citat de RBK-Ucraina. El a amintit că China mai multe decenii la rând a susținut economic și politic  Rusia și i-a oferit lui Putin „acoperire diplomatică”, aderând la poziția oficială de neutralitate în război.

Săptămâna trecută Xi l-a vizitat pe Putin în Rusia și se credea că Beijingul ar putea fi gata să furnizeze Moscovei armele și muniția de care aceasta are nevoie pentru a-și reface rezervele epuizate, dar vizita liderului chinez s-a încheiat fără un astfel de rezultat. Câteva zile mai târziu, Putin a anunțat că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, aducând stocul nuclear al Kremlinului mai aproape de teritoriul NATO. Zelenski a comentat decizia dictatorului rus, menționând că „pasul lui Putin a avut ca scop distragerea atenției de la lipsa garanțiilor din partea Chinei”. „Ce înseamnă asta? Înseamnă că vizita (a lui Xi Jinping la Moscova — n.red.) nu a fost bună pentru Rusia”, a sugerat Președintele ucrainean.

Vă reamintim că recent liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și-a anunțat intenția de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, presupus la cererea autoproclamatului președinte al Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko. Serviciile ucrainene de informații au numit declarația dictatorului rus „o creștere a mizei” și au remarcat că lumea nu va merge la șantajul nuclear al Kremlinului.

Între timp, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni pe 31 martie pentru a discuta despre aceste intenții ale Federației Ruse.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий