29 martie în calendarul bisericesc și în cel popular

29 03 2023 F 1

La 29 martie, stil nou, este cinstit  Sfântul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor. Sfântul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor a fost cel care a distrus în timpul împărăției lui Constantin cel Mare (306-337) temple păgâne în locul cărora a construit biserici. Când pe tronul împărătesc a ajuns împăratul păgân Iulian Apostatul (361-363), Sfântul Mucenic Marcu a fost supus la mai multe chinuri. Sfântul Grigorie Teologul și Fericitul Teodorit au scris despre suferințele și chinurile prin care a trecut Sfântul Mucenic Marcu. Potrivit scrierilor, a fost bătut cu biciul, batjocorit, calomniat și târât pe străzile cetății. I-au fost tăiate urechile, a fost dezbrăcat și uns cu miere și legat de un copac pentru a fi omorât de veninul insectelor care veneau pentru miere. Sfântul Mucenic Marcu a îndurat și a suportat toate chinurile fără a se plânge sau fără a prezenta vreo durere. Cetățenii orașului au fost impresionați de răbdarea Sfântului Mucenic Marcu. Învățătura acestuia i-a făcut pe mulți oameni păgâni să primească credința în Mântuitorul Iisus Hristos.

În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este sărbătorit Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul.  Sfântul Sabin a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305). Acesta provenea din Ermuopole (Egipt). Din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor, Sfântul Sabin se decide să plece în munți alături de alți creștini. Deodată, un cerșetor care primea hrană de la Sfântul Sabin, îl va vinde slujitorilor de idoli. Astfel, a fost dus înaintea tribunalului nelegiuirii, alături de alți șase creștini. Deoarece nu a lepădat credința în Hristos, a murit în chinuri groaznice, fiind străpuns cu unghii de fier, ars și apoi înecat într-un râu, luând astfel cununa muceniciei.

Semnele timpului arată că dacă în dimineața acestei zile este ceață, vara va fi ploioasă. De ninge sau plouă, anul va fi neroditor. De e soare și cald, așa va fi și primăvara.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий