La 20 septembrie, stil nou, creştinii ortodocşi îl cinstesc pe Sfântul Eustatie, fost general al armatei romane pe vremea împăratului Traian (98-117). Înainte de primirea botezului, numele său era Placid. Într-o zi, când se afla la vânătoare, a gonit un cerb. A văzut în coarnele lui Crucea Mântuitorului și a auzit un glas de la acesta: „Placide, pentru ce Mă prigoneşti? Eu sunt Hristos, pe Care tu Îl cinsteşti fără să ştii, prin lucrările tale cele bune”. La scurt timp după această minune, Placid, soția sa și copiii s-au botezat. După botez a mers la locul unde Dumnezeu i s-a arătat pentru a-I mulțumi și pentru a auzi glasul Mântuitorului care îi vestește că va lua moarte de mucenic.
În această zi, pe stil vechi, respectat în deosebi în bisericile ortodoxe din Ucraina, este prăznuit Sfântul Sozont. El s-a născut în Licaonia (Asia Mică), pe vremea împăratului Diocleţian (284-305). Acesta a fost păstor de oi și a dorit să fie mucenic pentru Hristos. Pe vremea sa, se afla la Pompeiopolis (în Cilicia) un idol din aur şi argint, la care se închinau păgânii. Sozont a intrat în cetatea unde se afla acest idol, i-a rupt mâna idolului, a făcut-o bucăți și a împărțit-o printre săraci. Pentru ca cei nevinovați să nu fie arestați, Sozont a fost cel care s-a predat în fața magistratului, spunându-i că el este creștin și că el a fost cel care i-a tăiat mâna idolului.
După ce a fost supus la multe chinuri, a fost aruncat în foc și de aici a plecat în împărăția lui Dumnezeu.
De obicei, în această perioadă, sătenii pregăteau pentru iarnă ceapa. Se credea că dacă ceapa are mai multe coji, urmează o iarnă geroasă. În această zi gospodinele găteau mai multe bucate cu folosirea cepei. Ele foloseau cojile de ceapă în cosmetică, mai ales pentru vopsirea părului.
Semnele timpului arată că dacă conurile de pe brazi sunt deschise, se va încălzi, iar dacă sunt închise, în curând vremea se va răci. Cu cât mai sus pe brazi au crescut conurile, cu atât mai târziu va sosi iarna. Dacă cocorii zboară în înaltul cerului, toamna va fi rece şi ploioasă. Vântul de la răsărit aduce furtuni.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com