Ziua „Libertății Cuvântului” la Liceul nr.1 din Ciudei

26 10 C 3

Liceul nr.1 din Ciudei, împreună cu alte trei instituții de învățământ cu limba română de predare din regiunea Cernăuți, are o istorie biseculară. În această perioadă de timp în ținutul nostru bucovinean s-au schimbat mai multe administrații de guvernământ, s-au schimbat programele, metodele și conținutul lor, scopurile și arsenalul tehnic de instruire. Însă școala din centrul Ciudeiului continuă să se folosească de încăperea care a fost ridicată cu două sute și ceva de ani în urmă, unde a răsunat pentru prima dată clopoțelul școlar pentru copiii satului. Poate o școală nouă va fi construită în deceniile următoare ale secolului al XXI-lea, dar până atunci clădirea veche va rămâne o fortăreață a limbii române – limba maternă a localnicilor.

Administrația actuală a Liceului nr.1 în frunte cu directorul Radu Petrașescu, întregul colectiv pedagogic, ajutat de conducerea Comunității Teritoriale Ciudei, de părinții elevilor mențin în stare excelentă acest templu al științei de carte, acest centru al spiritualității românești. În incinta Liceului domină o ordine exemplară. În sălile de clasă și în coridoare sunt circa 500 de ghiveciuri cu flori. Ele sunt îngrijite de elevi – membri ai cercului ecologic, condus de profesoarele Diana Miglei și de Maria Petrașescu.

26 10 C4

Sunt ca niște flori prețioase cuvântul matern, spiritualitatea și tradiția românească, pe care le altoiesc discipolilor profesorii de română, printre care se numără și Maria Micailu, director-adjunct. La Liceul nr. 1 din Ciudei activează și ansamblul de dansuri populare „Ciudeienii”. El a fost creat prin anii 60 ai secolului trecut, când elev al acestei școli era însuși actualul director al ei, Radu Petrașescu. La festivalurile și sărbătorile din sat evoluează pe scenă nu numai elevii, ci și profesorii. Elevii însușesc arta coregrafică chiar din clasele primare. Cu grupa micilor dansatori se ocupă Diana Miglei.

Sărbătorile școlare, care țin de tradiția populară, sunt înfrumusețate cu articolele confecționate de mâinile iscusite ale elevilor la lecțiile de tehnologii, pe care le ține profesoara Elena Iliuț, director-adjunct.

26 10 C 2

Liceul nr. 1 din Ciudei se află printre puținele instituții de învățământ din regiune, unde activează școala tinerilor silvicultori, responsabil de care este directorul Radu Petrașescu. În ziua deplasării noastre la Ciudei tinerii silvicultori au sădit în parcul Liceului câțiva copaci tineri, numind acțiunea „Copacul păcii”. Copacii vor crește mari, iar pacea va dăinui atât pe meleagurile noastre, cât și pe întregul continent. La sădirea „copacului păcii” a participat și Adrian Iliuț, președintele Societății publice „Anastasia”, care a amintit că la Ciudei a fost creat primul ocol silvic din această zonă. Cândva, locul unde este acum parcul Liceului  ținea de acest ocol silvic și acolo își făceau apariția chiar căprioarele.

Liceul nr.1 din Ciudei dispune de o clasă modernă de calculatoare. Lecțiile de informatică sunt predate de Gheorghe Bruja. La una din lecții elevii au luat cunoștință cu site-ul publicației „Libertatea Cuvântului”, unde au găsit și postări din viața Comunității Teritoriale Ciudei și  instituției lor de învățământ.

26 10 C 1

(V.K.)

Video Dumitru Storoj 

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

https://fex.net/ru/s/xbzsbll

https://fex.net/ru/s/xbzsbll

 

Добавить комментарий