1 septembrie în calendarul bisericesc şi în cel popular

1 09 F 1

La 1 septembrie, stil nou, este sărbătorit  Sfântul Dionisie Exiguul, precum și începutul anului bisericesc. Sfântul Dionisie Exiguul a fost un teolog din secolul al VI-lea, ce a propus schimbarea numerotării anilor, începând cu anul nașterii lui Isus Hristos. Încă de când era tânăr acesta a simțit o chemare sfântă, astfel că în adolescență a intrat într-o mănăstire dobrogeană, alăturându-se călugărilor. În anul 496 a fost chemat la Roma de la Constantinopol pentru a fi hirotonit preot. Deoarece avea atâtea cunoștințe în astronomie, acesta a decis ca numărarea anilor să se facă de la Întruparea Domnului, nu de la Întemeierea Romei. Sfârșitul vieții a fost în anul 545 în localitatea italiană Vivarium, iar în anul 2008, acesta a fost trecut în rândul sfinților, cu data de prăznuire 1 septembrie.

În această zi este cinstit şi Sfântul Simeon Stâlpnicul cel Tânăr, cunoscut și ca Sfântul Simeon din Muntele Minunat. La fel ca omonimul  său, primul stâlpnic, Simeon a fost atras de foarte tânăr de o viață de austeritate. Când a împlinit vârsta de șase ani, Simeon s-a dus la o mănăstire, pe o munte, aici s-a atașat de o comunitate de asceţi care trăia lângă un alt pustnic-stâlpnic, arhimandritul Ioan, care le-a fost ghid spiritual. Simeon, în timp ce încă era un băiat, a construit pentru sine un stâlp apropiat de cel al lui Ioan. El a menținut acest tip de viață timp de 68 de ani.

De astăzi, 1 septembrie 2023, Biserica Greco-Catolică şi Biserica Ortodoxă din Ucraina au trecut la calendarul pe stil nou. Calendarul pe stil vechi continuă să fie respectat de majoritatea parohiilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Prin urmare, în această zi este pomenit Sfântul Mucenic Andrei Stratilat. Sfântul Mucenic Andrei Stratilat a fost comandant în armata imperială a Romei, în perioada în care împărat a fost Maximian, mai exact în perioada 305-313, iar pentru rezultatele incredibile pe care le aducea a ajuns să fie promovat la rangul de general sau „stratilat”. În anul 305 el a fost nevoit să ia parte la cea mai importantă luptă alături de armată, mai exact la războiul împotriva perșilor. Pentru a îi apăra în această luptă, dar și pentru a îi ajuta, întreaga armată ce se afla sub conducerea lui a început să se roage la Iisus Hristos, iar cu ajutorul rugăciunilor puternice, armata persană a fost înfrântă.  După ce Sfântul Mucenic Andrei Stratilat a ajuns biruitor în Antiohia, acesta a anunțat că este creștin, anunț ce i-a adus multe probleme și chinuri. Respectul și iubirea pe care oamenii o aveau față de el i-a făcut pe cei deranjați de credința lui să îl elibereze din temniță pentru a nu se începe o răscoală împotriva armatei. În acest timp, împăratul căuta momentul pentru a îl ucide pe Sfântul Mucenic Andrei Stratilat. Aflând de planul împăratului, Sfântul Mucenic Andrei Stratilat și-a luat armata formată din două mii cinci sute nouăzeci și trei de militari de elită și a pornit spre Tarsul Ciliciei, unde cu toții au primit Sfântul Botez din mâinile Episcopului Petru al Tarsisului. Când au fost descoperiți, aceștia au fugit în munți pentru a se ruga, acolo unde aceștia au fost găsiți și decapitați.

După semnele timpului din calendarul popular se poate prezice cum va fi atât starea vremii în zilele apropiate, cât şi iarna care va veni. De e cald în această zi, caldă va fi şi iarna. Dacă gâştele sălbatice încep să se călătorească în ţările calde, iarna va fi timpurie. Dacă de dimineaţă e vreme posomorâtă, toamna va fi ploioasă. După cum e vremea în această zi, aşa va fi şi toamna. Ceaţa din dimineaţa zilei de 1 septembrie prevesteşte o iarnă geroasă şi cu zăpadă. Cocostârcii au zburat în ţările calde, e semn că toamna va fi timpurie, iar „vara Arhanghelilor” – scurtă. De plouă, întreaga lună septembrie va fi ploioasă.

Este important să ştim că în natură au avut loc mari schimbări şi unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий