15 iunie în calendarul bisericesc şi în cel popular

15 06 F 1

La 15 iunie, stil nou, este cinstit  Sfântul Proroc Amos, unul din cei 12 profeți „mici” care a trăit în secolul al VIII-lea î.Hr.  Sfântul prooroc Amos era un simplu crescător de boi și cultivator de sicomori din satul Tecoa, situat la câțiva kilometri de Betleem, în regatul lui Iuda.  A trăit în timpul lui Osias (781-740), rege al lui Iuda, și Ieroboam al II-lea (784-744), rege al lui Israel.

Odată, pe când păștea turma sa de boi, Domnul l-a chemat și l-a trimis să proorocească poporului lui Israel. S-a dus mai întâi în regatul de Nord, care se afla pe atunci la apogeul lui material, dar unde bogații îi exploatau fără rușine pe cei mai săraci, trăiau în desfrânare și au abandonat cultul adevăratului Dumnezeu, închinându-se la vițeii de aur. De aceea Dumnezeu i-a poruncit să le profețească că pedeapsa lor era iminentă.  Amos a proorocit mai întâi ruina națiunilor păgâne venice – Damascul, Filistia, Fenicia, Edom, Ammob și Moab – și apoi a adăugat că mânia Domnului se va abate peste regatul lui Iuda și, înainte de el, peste regatul Samariei care au profanat numele Lui cu un cult idolatru,

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 15 iunie este pomenit Sfântul Nichifor Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului.  Acesta a trăit pe vremea împărăţiei păgânului împărat Constantin Copronim, născut în împărăteasa cetăţilor, Constantinopolul, părinţii lui erau de bun neam şi vestiţi, numindu-se Teodor şi Evdochia. Acest Teodor a fost iscălitor de cărţile împărăteşti cele poruncitoare. Şi fiind el pârât că este închinător al dumnezeieştilor icoane, a fost chinuit cu bătăi, şi trimis în izgonire la Milasa cu pază cumplită, şi după aceea a fost chemat, şi nesupunându-se poruncilor împărăteşti, iarăşi a fost izgonit la Niceea, şi trăind acolo şase ani cu multă nevoinţă, şi-a primit sfârşitul. Iar fiul său, cinstitul Nichifor tocmai din naştere a fost înfăşat cu cununile Ortodoxiei şi crescut cu laptele dreptei credinţe, şi trecând vârsta prunciei şi bine-învăţând, a fost rânduit în ceata scriitorilor. După aceea, socotind că toate sunt pleavă şi păianjeni, s-a dus din cetate şi a mers la Propontida. Şi acolo singur a fost dat către Dumnezeu, petrecând cu multe trude şi petrecere rea. Deci întâmplându-se a se săvârşi marele arhiereu Tarasie, Nichifor acesta a fost rugat de împărat să ia scaunul Patriarhiei Constantinopolului.

În calendarul popular, pentru această zi, sunt înregistrate următoarele semne ale timpului: dacă de dimineaţă este zăpuşeală, e a vreme rea; dacă noaptea se aude cântul privighetorii, se va stabili vreme însorită. De plouă, va fi recoltă mică de cereale. Ciorile se agită, vremea se va răci sau va ploua.

Să ţinem cont de faptul că în natură au avut mari schimbări şi unele din aceste semne ale timpului şi-au pierdut actualitatea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий