20 august în calendarul bisericesc și în cel popular

20 08 Ф 1

La 20 august, stil nou,  este sărbătorit Sfântul Proroc Samuel. Sfântul Proroc Samuel a trăit cu 1000 de ani înainte de Întruparea Domnului și este rod al rugăciunilor părinților săi, Eclana și Ana. A fost închinat către Dumnezeu la vârsta de 3 ani, de către mama sa, Ana. S-a născut în perioada când poporul evreu era condus de judecători și a fost ultimul judecător al evreilor. La vârsta de 12 ani, Samuel a avut o descoperire de la Dumnezeu despre pedepsele ce aveau să cadă asupra casei marelui preot Eli, din cauza fiilor acestuia: Ofni si Fineea. Descoperirea s-a împlinit în curând, căci filistinii i-au robit pe israeliți și i-au ucis pe fiii lui Eli. După acestea, timp de 20 de ani, poporul lui Israel a rămas rob la filisteni. Dumnezeu l-a trimis pe Samuel înaintea poporului ca să îi predice credința. Poporul s-a pocăit, a lepădat idolii filistenilor și au început a umbla în căile Domnului, recunoscând în Samuel pe prorocul, preotul și judecătorul lui Dumnezeu. Filistenii au pierdut războiul împotriva Israelului, condus de Samuel. Când a ajuns la bătrânețe, Samuel a încercat să arate poporului că Dumnezeu este, de fapt, regele lor. Sub îndrumare Dumnezeiască, Samuel îl unge rege pe David.

În această zi, potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, este cinstit Sfântul Pimen de la Peșteri. El a trăit în secolele XI-XII. Fiind un copil bolnăvicios, Pimen i-a rugat pe părinții săi să-l ducă la Lavra Pecerska din Kiev. Părinții anume așa au procedat și se rugau lui Dumnezeu să le vindece copilul. Pimen, dimpotrivă, nu cerea vindecare, ci a decis să rămână la Peșteri și să înfrunte toate încercările pe care i le va da Domnul. El a rămas la Peșteri și se spune că a fost hirotonisit de înșiși îngerii. În pofida bolii, Pimen a trăit încă 20 de ani și s-a însănătoșit cu trei zile înainte de moarte. Aceasta a fost o minune: deasupra bisericii au apărut trei stâlpi de foc și călugărul deodată s-a vindecat. Datorită acestui fapt el, pentru prima dată, a făcut ocolul mănăstirii și și-a luat rămas buni de la toți cei care se nevoiau întru Hristos și a lăsat ultimul cuvânt ca să fie înmormântat în peștera unde se aflau moaștele Cuviosului Antonie.

După semnele timpului din această zi se poate prezice cum va fi iarna. Cocostârcii se pregătesc de călătoria lor în țările calde, aceasta înseamnă că iarna va fi timpurie. Dacă ceața se împrăștie după ce răsare soarele, va fi vreme frumoasă. Dacă cerul e roșu la răsăritul soarelui, va ploua. Nu se văd păianjenii, vremea se va înrăutăți. Dacă norii la orizont sunt pe aceiași linie, va ploua. Se spune că, începând cu această zi, vara se călătorește.

În zilele noastre, în natură au avut mari schimbări și unele din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий