21 iulie în calendarul bisericesc și în cel popular

21 07 Ф 1

La 21 iulie, stil nou, este sărbătorit Sfântul Cuvios Rafael de la Agapia Veche.  Cuviosul Rafael s-a născut în satul Bursucani, din ținutul Bârladului. A fost monah la Agapia din Deal, în secolul al XVI lea. Din documente reiese că Sfântul Ierarh Dosoftei i-a cinstit moaștele. În vechile pomelnice este numit  „Fericitul stareț Rafael”. Harul său a făcut ca încă din timpul vieții Sfântul Rafael să reverse multe minuni către numeroși credincioși care veneau să caute liniște și binecuvântare în preajma sa. Sfântul Cuvios Rafael a adormit întru Domnul undeva între anii 1640-1645, având peste 80 de ani.  Odată cu canonizarea sa din data de 21 iulie 2008, Sfântul Cuvios Rafail a devenit unul dintre ocrotitorii Eparhiei Dunării de Jos, alături de Sfântul Apostol Andrei, cel care a propovăduit Evanghelia mântuirii pe aceste meleaguri și Sfântul Ierarh Atanasie al III-lea al Constantinopolului, „păstor al creștinilor de la Dunăre”.

În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este cinstit Sfântul Mucenic Procopie.  Numele său adevărat era Neania. El s-a născut în Ierusalim, în cetatea Elia, trăind în vremea împăratului Dioclețian, într-o familie formată dintr-un tată creștin, Hristofor,  și o mamă păgână pe nume Teodosia. După moartea tatălui său, la porunca împăratului Dioclețian și sperând să fie numit duce al Alexandrei, pornește întru asuprirea creștinilor din această regiune. În acel moment, Procopie făcea parte din trupele împăratului, desemnate să îi prigonească pe creștini.

Procopie a cerut să i se facă o cruce de aur și argint, asemănătoare cu cea pe care o văzuse, însă pe cruce s-au arătat 3 icoane, pe una din ele fiind inscripțional Emanuel, pe cealaltă Mihail și pe ultima Gavriil. S-a întors apoi la Ierusalim și s-a creștinat. De atunci dragostea sa pentru Dumnezeu a fost de nestrămutat încât a refuzat să se mai închine idolilor și să le aduce jertfe, fapt care a stârnit mânia mamei sale, care l-a pârât împăratului Dioclețian. Este prigonit și supus la chinuri de neîndurat, dar Dumnezeu i se arată din nou și îl salvează, dărâmând statuile idolilor. În timpul torturilor sale, a săvârșit mai multe minuni. Iisus i s-a arătat din nou și l-a botezat cu numele de Procopie. Se spune că toți soldații prezenți de față și martori ai acestei minuni și 12 femei și-au mărturisit credința în Iisus, fiind decapitate ulterior de păgâni. Însăși mama lui Procopie și-a mărturisit credința în Hristos și a murit în chinuri îngrozitoare.

După semnele timpului din această zi se poate ghici cum va fi a doua jumătate a verii. Dacă până la amiază e soare, prima jumătate a lunii august va fi însorită. De plouă după amiază, vremea ploioasă va dura mai mult timp. Dacă în această zi nu plouă, în săptămâna de Sfântul Ilie (ziua Sfântului Ilie pe stil vechi e la 2 august) neapărat va ploua. Dacă albinele sunt agresive, va fi arșiță.

În zilele noastre, în natură au avut loc schimbări climatice esențiale și unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий