26 aprilie în calendarul bisericesc și în cel popular

26 04 2023 F 1

La 26 aprilie, stil nou, este cinstit Sfântul Sfințit Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei.  El a fost episcop în cetatea Amasia, în timpul împăratului Liciniu (308-321), care  a declanșat o persecuție împotriva creștinilor.

Sfântul Vasilevs nu a vrut să se închine idolilor, ci cu mult curaj, în faţa împăratului stând, a zis: „Niciodată nu vei putea să-mi dai atât de mult, cât voieşti să-mi iei, dacă te sileşti să mă desparţi de Dumnezeul meu Cel viu”. Pentru aceasta i s-a tăiat capul, iar trupul său a fost aruncat în mare. Mai apoi, trupul său a fost scos din apă şi înmormântat cu cinste la 26 aprilie, dată la care este pomenit și azi în calendarul ortodox.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este pomenită Sfântă Tomaida. Ea s-a născut în Alexandria, şi bine fiind crescută şi învăţată de părinţii săi, a fost însoţită cu bărbat şi era în casa bărbatului său, cu multă credinţă, şi petrecea cu întreagă înţelepciune şi cinste. Şi vieţuia împrenă cu ei şi trupescul părinte al tânărului. Într-una din zile, neaflându-se acasă fiul său, pierzătorul de suflete diavol, a băgat în bătrânul cuget de ocară împotriva nurorii sale, şi cugeta să se împreuneze cu tânăra, în toate chipurile uneltind spre împlinirea scopului său. Însă fericita Tomaida, mult sfătuind şi rugând pe bătrânul, nimic nu isprăvea; căci întunecat cu mintea de diavol, luând sabia fiului său, şi lovind pe tânăra foarte tare a tăiat-o în două; şi ea şi-a dat sufletul Domnului, şi s-a făcut muceniţă pentru întreaga ei castitate; iar bătrânul, îndată pierzându-și vederile, umbla prin casă orb.

În popor se spune că, dacă la această dată au apărut primele ciuperci, starea vremii se va ameliora. Ploaia din ziua de 26 aprilie prevestește o vreme variabilă. Dacă această zi e posomorâtă, vara va fi cu arșiță. De cântă cucul în această zi, vremea se va încălzi brusc. Dacă a înflorit stejarul, vara va fi frumoasă și cu recolte bogate.

În zilele noastre, în natură au loc schimbări radicale și nu toate semnele timpului din bătrâni sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий