27 septembrie: sărbători şi semne ale timpului

27 09 2022 F 2

În această zi creştinii ortodocşi îl prăznuiesc, pe stil nou, pe Sfântul Antim Ivireanul. Este citită rugăciunea către Maica Domnului a acestui sfânt, care a trăit pe meleagurile româneşti: „Stăpână de Dumnezeu Născătoare, împărăteasa cerului și a pământului, cinstea și slava creștinilor, ceea ce ești mai înaltă decât cerurile și mai curată decât soarele, Fecioară prealăudată, nădejdea celor păcătoși și liniștea celor loviți de valurile vieții, caută asupra poporului tău, vezi moștenirea ta, nu ne lăsa pe noi, păcătoșii, ci ne păzește și ne scapă de vicleșugurile diavolului, că ne-au împresurat întristările, nevoile și răutățile. Dă-ne mână de ajutor, Fecioară, că pierim. Îndură-te de noi, că pe tine te avem ajutătoare și la tine nădăjduim să-L îmblânzești pe Fiul tău cu rugăciunile tale preaputernice și nebiruite, ca să-Și întoarcă spre noi mila Sa cea bogată. Și pe toți să ne învrednicească a ne păstra viața cinstită și fără de prihană, pentru ca noi cu o gură și cu o inimă pe El pururea să-L mărim, iar ție să-ți zicem: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine!». Amin.”

La 27 septembrie, stil vechi, este sărbătorită Înălţarea Sfintei Cruci.  Ziua Crucii este considerată şi data ce vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi ca începutul culegerii viilor şi Ziua Şarpelui. Se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până la primăvară. Alte tradiţii spun că de Ziua Crucii se strâng ultimele plante de leac, care sunt duse, împreună cu flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite. Ele se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste. În Bucovina se făceau acte ritualice pentru fertilizare. Oamenii atârnau în ramurile pomilor fără rod cruci de busuioc sfinţit, pentru o recoltă bogată în toamna viitoare.

De obicei, de Ziua Crucii gospodinele gătesc diferite bucate din varză. Dacă zboară multe păsări călătoare, în curând vremea se va răci. Dacă vântul adie dinspre miază-noapte, luna octombrie va fi  caldă. Dimineaţa rece a acestei zile este semn că iarna va fi timpurie.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий