9 aprilie în calendarul bisericesc și în cel popular

9 04 2023 F 1

În Calendarul ortodox pe anul acesta ziua de 9 aprilie  este trecută ca Duminica Floriilor. Creștinii sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, în ultima săptămână din viața Sa pe Pământ. Din această zi începe Săptămâna Patimilor. În ziua de Florii, după încheierea Sfintei Liturghii credincioșii se întorc  de la biserică la casele lor cu ramuri de salcie sfințite de preot. Deși sărbătoarea are loc în Postul Paștelui, Biserica Ortodoxă le dă dezlegare creștinilor să mănânce pește. Postul Paștelui se va încheia pe 15 aprilie și este cel mai aspru post din an. În comparație cu Postul Crăciunului, în Postul Mare sunt mai puține zile în care este permisă dezlegarea la pește.

Din Ierusalim, sărbătoarea Duminicii Patimilor a trecut mai întâi în Egipt, în Siria şi mai apoi în Asia Mică. În secolul al V-lea era sărbătorită deja în Constantinopol. Împăratul participa la procesiunea care avea loc în Duminica Intrării Mântuitorului în Ierusalim. Cu această ocazie, mulţimea credincioşilor ținea în mâini ramuri de finic, măslin şi de liliac. Pe durata procesiunii care se desfăşura pe străzile oraşului, credincioşii fredonau cântări deosebite.

Floriile mai poartă și denumirea de Intrarea Domnului în Ierusalim. Cu câteva zile înainte de a fi răstignit pe cruce, Mântuitorul a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, atunci când a ajuns în Ierusalim. Hristos era călare pe un măgăruș și a fost slăvit ca Mesia și Împăratul lui Israel. Oamenii bucuroși aruncau înaintea Lui frunze de smochin, care reprezintă biruința.

Intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim reprezintă momentul în care Fiul lui Dumnezeu, așa cum prevestise, așa cum le lăsase de înțeles ucenicilor Săi, va veni să împlinească legea. El va merge spre patimă, va intra în cetatea Ierusalimului și oamenii care acum îl aclamau, strigând: „Osana, Fiul lui Dumnezeu, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”, iată că peste o săptămână vor striga: „Răstignește-l!” cerând înaintea lui Pilat răstignirea Domnului”.

În ziua de 9 aprilie, stil nou, este cinstit Sfântului Mucenic Eupsihie cel din Cezareea. Acest sfânt a fost din Capadochia, şi având viaţă curată fără prihană, şi-a luat femeie după lege. Înfierbântându-se de dumnezeiască râvnă şi luând cu dânsul pe mai mulţi creştini, a sfărâmat din temelie capiştea, ce se cheamă a norocului, la care cu totul se dăduse Iulian Apostatul, aducând în toate zilele jertfe. Acesta a poruncit să fie pedepsiți toţi creştinii. Iar mucenicului Eupsihie, întrucât era vinovat de o faptă ca aceasta, i s-a tăiat capul.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 9 aprilie este pomenită Sfânta Muceniță Matroana din Tesalonic. Sfânta Muceniţă Matroana a fost slujitoare la o femeie de neam evreu, care se numea Pautilla. Însoţind  pe stăpâna ei până la sinagogă, sfânta Matroana nu intra înăuntru, în sinagogă, ci se întorcea întotdeauna la biserica creştinilor. Când stăpâna ei a prins de veste despre aceasta, a pus de a bătut-o crunt şi a aruncat-o timp de patru zile într-o închisoare, unde sfânta a rămas fără nici o legătură cu cei din afară. După aceasta a fost scoasă afară şi biciuită, tot trupul umplându-i-se de răni de pe urma bătăii. Fiind din nou aruncată în închisoare şi ţinută aici timp de mai multă vreme şi-a dat sufletul lui Dumnezeu.

În trecut, în Duminica Floriilor credincioșii purtau ramuri de finic pe străzile orașului, cântând imnuri creștine. În zilele noastre se mai păstrează tradiția de a face ordine la morminte până în Duminica Floriilor, iar după sfințirea crenguțelor de salcie, acestea sunt atârnate la crucile de la morminte, de asemenea ramuri de salcie sunt aduse şi acasă, fiind  păstrate într-un loc curat și puse, de regulă, lângă o icoană.  În ziua de Florii oamenii se roagă și pentru recoltă bogată. Unele semne ale timpului arată că dacă în dimineața acestei zile este promoroacă și ceață, anul va fi bogat în recolte. Dacă pe cer nu sunt nori, va fi roadă bogată de pomușoare. Păsările zboară în înaltul cerului, mult timp nu va fi ploaie. Dacă vremea este caldă, vara va fi cu arșițe.

Aceste observații fenologice de-a lungul timpului nu întotdeauna corespund condițiilor de astăzi, când s-au produs mari schimbări climatice.

9 04 2023 F 2

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий