„Premiera” rachetelor americane ATACMS în Ucraina

17 10 F 2

În noaptea de 17 octombrie, Forțele Armate ale Ucrainei au efectuat lovituri de precizie asupra unor aerodromuri rusești în apropierea zonelor ocupate Berdiansk (regiunea Zaporijjia) și Lugansk. Au fost distruse cel puțin 9 elicoptere și numeroase alte obiecte, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană ale inamicului. Aceasta este cea mai mare pierdere individuală de elicoptere și una dintre cele mai mari pierderi ale aviației rusești pe întreaga perioadă a invaziei Ucrainei. Este, de asemenea, unul dintre cele mai reușite atacuri ale Forțelor Armate Ucrainene asupra pozițiilor din spatele frontului ale ocupanților.

„Wall Street Journal” a relatat că, pentru prima dată, Ucraina ar fi putut folosi rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune. Potrivit ziarului, acestea au fost trimise în secret în Ucraina în urmă cu câteva zile.

După ce această informație a fost verificată și confirmată, coordonatele și țintirea și alte date necesare au fost transmise Forțelor de Apărare ucrainene. „Lovitura de foc”, potrivit Forțelor Armate ucrainene, a distrus aerodromurile din Berdiansk și Lugansk: nouă elicoptere rusești de diferite modificări; echipamente speciale aflate pe aerodromuri; pistele aerodromurilor au fost avariate. De asemenea, rușii au pierdut zeci de militari uciși și răniți.  Un depozit de muniții din Berdiansk a fost detonat până la ora 4 dimineața, în timp ce detonările din Lugansk au continuat până la ora 11 dimineața.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий