A unsprezecea ediție a Sărbătorii Ziua Bucovinei

30 11 B 2

Această sărbătoare a apărut nu demult în spațiul spiritual românesc. Marcată la 28 noiembrie, în ziua când în 1918 la Cernăuți a fost semnat Actul de unire a Bucovinei cu România, ea îi unește acum spiritual pe românii bucovineni oriunde s-ar afla ei. La Cernăuți, în capitala Bucovinei, organizarea și desfășurarea acestei sărbători a devenit o tradiție pentru colectivul „Zorilor Bucovinei”. Anul acesta ea a ajuns la a unsprezecea ediție. Inițiativa ziariștilor de la cea mai veche publicație de expresie românească din ținut a fost susținută de  Societatea Jurnaliștilor Români Independenți din Ucraina, Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” și de celelalte societăți național-culturale românești din regiune,  precum și de  Asociația culturală „Mircea Motrici” și Asociația „Ițco” din Suceava. Fără doar și poate, este ponderabil aportul Consulatului General al României la Cernăuți și al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, fapt menționat de redactorul ediției online al „Zorilor Bucovinei”, Felicia Nichita-Toma.

Sărbătoarea a început la Storojineț, cu depunerea de flori la mormântul lui Iancu Flondor, făuritorul Unirii Bucovinei cu România. A fost oficiat și un parastas de către slujitorii altarului  Vasile și Gheorghe Covalciuc din Storojineț, Silvestru Motrescu din Pătrăuții de Sus. Au fost prezenți Consulul  General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, ministrul plenipotențiar Nicolae-Dan Constantin, actorul din Brașov George Cosură, o delegație din partea CT Ciudei în frunte cu primarul Anatolie Pițul, întreprinzătorul Vasile Socolovschi.

30 11 B 1

În continuare Sărbătoarea Ziua Bucovinei s-a desfășurat la Palatul Național al Românilor din centrul Cernăuțiului. Moderatoarea, jurnalista Felicia Nichita-Toma, a evocat actul istoric al Unirii Bucovinei cu România din 28 noiembrie 1918. Au rostit mesaje de felicitare Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, diplomatul Nicolae-Dan Constantin, actorul George Cusură, președintele Societății „Mihai Eminescu” Vasile Bâcu, fondatorul revistei „Dulce Bucovina” Ioan Ițco, președinta Asociației culturale „Mircea Motrici”  din Suceava, Rozalia Motrici, reprezentantul Asociației pentru Protecția Patrimoniului din București, Laurențiu Dragomir.

30 11 B 3

Programul artistic a fost asigurat de Corul „Dragoș Vodă” (dirijor Dumitru Caulea), grupul vocal „Fetele din Bucovina” (conducătoare artistică Luminița  Demianic), de interpreții Maria Dovghei, Sofia Roșca, Nicolae Mintencu, Victoria Costinean, Diana Velea, Carolina Jitaru, Natalia Proțiuc, Gică Puiu, precum și de tinerii vocaliști  Alexandrina Ionițoi, Dumitru Paulencu, Alueta Socolovschi și de tinerii instrumentiști Patricia Ivaneț (nai) și Dan Frunza (clarinet).

30 11 B 4

În final, a evoluat actorul  George Cusură de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov. El a venit la Cernăuți cu spectacolul „Scrisori eminesciene”, spectacol care a întregit frumoasa Zi a Bucovinei.

30 11 B 5

Fotografii de Nicolae Hauca

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий