ADEVĂRUL DIN SPATELE CONTURILOR OFFSHORE

dolari_91451400

Poroşenko, în centrul scandalului “Panama Papers”
dolari_91451400Ucraina e din nou în pragul haosului. Preşedintele Petro Poroşenko ar putea deveni victima politică a scandalului ”Panama Papers”, care a zguduit finanţele mondiale. Culmea e că nou-creatul Birou Naţional Anticorupţie din Ucraina a anunţat că nu va începe o anchetă împotriva Preşedintelui Petro Poroşenko în urma publicării documentelor în afacerea „Panama Papers” din motive de imunitate.
Incriminat într-o anchetă internaţională pentru că a creat o societate în Insulele Virgine Britanice în contextul în care conflictul cu separatiştii pro-ruşi se intensifica în Estul Ucrainei, Preşe­dintele Popoşenko declară că respectă litera legii. „Cred că este posibil să fiu primul responsabil oficial de rang foarte înalt din Ucraina care administrează într-o manieră foarte serioasă declaraţia activelor sale, plata impozitelor şi problemele de conflict de interese şi aceasta respectând total dreptul privat ucrainean şi internaţional“, a scris Poroşenko pe pagina sa de Facebook. „Devenit preşedinte, eu nu particip la gestionarea activelor mele, această responsabilitate fiind delegată societăţilor de consultanţă şi avocatură“, a mai adăugat el. Conform unor documente obţinute de la firma de avocatură Mossack Fonseca prin Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii şi Süddeutsche Zeitung, în cadrul anchetei „Panama Papers“, o nouă entitate offshore, Prime Asset Partners Limited, a fost înregistrată în Insulele Virgine Britanice la 21 august 2014, unicul acţionar menţionat fiind Petro Poroşenko. În plus, faptul că în aceeaşi perioadă armata ucraineană a suferit o serie de înfrângeri împotriva rebelilor pro-ruşi în est, în special la Ilovaisk, unde 366 de soldaţi au fost ucişi în câteva zile, potrivit Kievului, aceste dezvăluiri se dovedesc a fi deosebit de stânjenitoare pentru Poroşenko, deoarece el a promis că va vinde activele în cursul alegerilor din mai 2014 şi va lupta împotriva corupţiei.
Ancheta jurnalistică efectuată în comun de 107 instituţii media care au reuşit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăţi panameze de consultanţă, documente denumite acum generic „Panama Papers” relevă că şi alţi şefi de stat, politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi sportive, dar şi reţele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 241.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale. Printre cei care au recurs la diferite scheme financiare pentru a-şi disimula averile sunt enumeraţi deocamdată membri ai anturajului preşedintelui rus Vladimir Putin, premierul pa­kis­tanez Nawaz Sharif, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi fostul premier ucrainean, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sig­mundur David Gun­nlau­gs­son, regele Salman al Arabiei Sau­dite, preşedintele Argen­tinei, etc. Sunt evocate şi nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului preşedinte al UEFA, Michel Platini.
Consemnăm şi faptul că potrivit publicaţiei “Forbes-Uc­raina” Poroşenko doar în 2015 şi-a sporit averea cu 100 milioane de dolari SUA. În lista celor mai bogaţi oameni din Ucraina şeful statului se poziţionează pe locul 6, cu 858 milioane de dolari. Potrivit bilanţului pe anul 2014, averea preşedintelui era evaluată la 750 milioane de dolari şi la acea vreme el se poziţiona pe locul 8 în ratingul amintit. Rinat Ah­me­tov continuă să rămână în fruntea listei bogătaşilor ucraineni cu o avare estimată la 2,3 miliarde de dolari. Pe locul doi se află Igor Kolomoiskyi şi Ghenadi Bogoliubov, ambii cu averi de 1,3 miliarde. Ginerele lui Kucima, Viktor Pinciuk, ocupă locul patru cu 1,2 miliarde de dolari.

Добавить комментарий