Alexandru Victor Micula: „România este pregătită să sprijine restaurarea Ucrainei”

28 09 2022 F 2

Adjunctul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Kyrylo Tymoșenko, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Ucraina, Alexandru Victor Micula, în cadrul căreia părțile au discutat despre implementarea Planului de recuperare rapidă și refacerea infrastructurii Ucrainei, transmite Ukrinform.

Tymoșenko a relatat detaliat despre planul de redresare și despre crearea unui Fond special de redresare. El a mai informat despre inițiativa Președintelui Volodymyr Zelenski, conform căreia statelor partenere, orașelor și businessului  mare li se oferă posibilitatea să patroneze restaurarea regiunilor, obiectelor sau direcţiilor. Fiecare poate alege tărâmul de activitate.

Adjunctul șefului Oficiului Președintelui a menționat că necesităţile țării noastre sunt actualizate permanent pe măsură ce războiul continuă și Forțele Armate Ucrainene eliberează noi teritorii de invadatori. Acum, în ajunul iernii, este estrem de important să refacem locuințele, rețelele și infrastructura critică. „Mulți cetățeni s-au întors deja acasă și trebuie să refacă acoperișurile caselor lor, să înlocuiască ferestrele etc.”, a spus Timoșenko. El a adăugat că unele dintre lucrări, inclusiv cele mai urgente, sunt finanţate pe mijloace bugetare, însă resursele Ucrainei sunt limitate, deci este nevoie de ajutorul partenerilor.

Ambasadorul, la rândul său, a remarcat că România este pregătită să sprijine restaurarea Ucrainei și așteaptă informații detaliate despre facilități și Planul de recuperare rapidă, care pot fi prezentate guvernului. Alexandru Victor Micula și-a exprimat interesul de a implica persoane fizice și companii românești în procesul de redresare, care ar putea grăbi redresarea Ucrainei, întrucât asigurarea de fonduri bugetare necesită parcurgerea unor proceduri birocratice.

Adjunctul şefului Oficiului Președintelui a menționat că armata ucraineană luptă pentru eliberarea regiunii Lugansk și deocuparea definitivă a regiunii Harkiv. Și în raioanele deja eliberate din regiunea Harkiv, există o problemă acută de actualizare a rețelelor care au fost complet distruse în timpul ostilităților.

În regiunile Sumî, Cernighiv și Kiev asistența pentru restaurarea locuințelor cetățenilor este cea mai relevantă. Potrivit lui Tymoșenko, în regiunea Kiev există aproximativ 20.000 de case private care au nevoie de reparații urgente.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий