Aplaudați-i pe actori! Aplaudați-i…

27 03 2023 F 4

Aceste cuvinte sunt luate dintr-o poezie, scrisă pe timp de război și dedicată actorilor, care evoluau în fața ostașilor – înainte de luptele crâncene sau după ele. Și actorii de astăzi s-au convins de marele adevăr – atunci când vorbesc tunurile, muzele nu trebuie să tacă, or, arta vindecă sufletele. La 27 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Teatrului. Sărbătoarea profesională a oamenilor teatrului nu este marcată ca altă dată, pe timp de pace, dar florile și aplauzele nu lipsesc. Spectatorii nu-și uită actorii preferați, chiar dacă un spectacol este acum ieșit din comun. În satul Horbova activează de 63  de ani Teatrul popular de amatori „Miorița”. Este unicul teatru românesc din Ucraina. În preajma Zilei Internaționale a Teatrului a fost omagiată mica „trupă” de aici. Artiștii amatori au fost menționați de conducerea Comunității Teritoriale Ostrița.

–Ne-a fost plăcut să auzim la adresa noastră cuvinte frumoase, remarcă regizoarea teatrului, Aurica Buzduga. N-am avut posibilitate să pregătim un spectacol, ne-am limitat la câteva scenete prezentate de elevii școlii din sat – viitori artiști amatori. Odată cu crearea teatrului de la Horbova, s-a încetățenit și o tradiție: în prima duminică după Paști toată lumea din sat este invitată la premieră. Iată, în ultimii patru ani nu putem reveni la această tradiție. Doi ani a fost pandemie, și acum, al doilea an, e război. Spectacolele noastre se tot amână și așteptăm foarte mult întâlnirea cu spectatorul. Ni s-a spus de la Direcția regională de cultură  că, chiar în condițiile de război, anul acesta se va desfășura festivalul „Primăvara teatrală” și poate până la finele lunii mai ne vom prezenta și noi în fața spectatorilor.

–  Anul trecut ne-am pregătit să punem în scenă spectacolul „Pețirea de la Honciarivți”. Este o piesă din dramaturgia clasică ucraineană și, deoarece dispunem de traducerea textului în română, am ales-o pentru repertorul teatrului nostru, continuă Elena Jechel, șefa Bibliotecii din Horbova și actriță amatoare. A început războiul și premiera n-a avut loc. Deoarece unii membri ai colectivului nostru au plecat, i-am antrenat la activitatea teatrului pe elevi din clasele superioare. Vine o nouă generație și ea trebuie să continue tradițiile și istoria Teatrului popular „Miorița” de la Horbova.

În 2022 n-a fost marcată Ziua Internațională a Teatrului nici de actorii profesioniști de la Teatrul Muzical-Dramatic „Olga Kobyleanska” din Cernăuți. Anul curent actorii cernăuțeni au pregătit un spectacol cu această ocazie. În preajma sărbătorii profesionale a slujitorilor muzei Melpomene i-am solicitat un interviu actriței Marina Timcu.  Ea a revenit la Cernăuți, în orașul natal,  după încheierea studiilor teatrale la Târgu-Mureș și după câțiva ani de evoluări pe scenele din România. Marina Timcu are roluri importante în mai multe spectacole ale Teatrului cernăuțean.

–Într-adevăr, anul trecut nu ne-am gândit la sărbătoarea noastră profesională. Eram stresați de războiul care s-a abătut asupra țării noastre, afirmă actrița Marina Timcu. Și acum atmosfera nu este cea de sărbătoare, războiul continuă. Dar avem posibilitate să ieșim pe scenă, să-i bucurăm și să-i susținem moral pe acei, care vin la spectacolele noastre. În ajunul Zilei Internaționale a Teatrului am ieșit pe scenă în spectacolul despre renumita artistă Sidi Tal. Visez la o stagiune teatrală deplină pe timp de pace.

27 03 2023 F 3

–S-a întâmplat așa că până la război am marcat Ziua Internațională a Teatrului pe scenă, fiind antrenată la spectacole, accentuează actrița Lilia Rebryk de la „Teatrul Tânăr” din capitala Ucrainei, originară din Cernăuți. Anul trecut, în această zi, nu-mi erau gândurile la teatru, când în viața noastră a intrat atât de brutal războiul. Au trecut câteva luni și am fost chemați din nou pe scenă. Când este ridicată cortina și nu se mai aud semnale de alarmă, am înțeles că am obținut o mică victorie, o victorie a noastră. Am înțeles că oamenii, chiar pe timp de război, au nevoie de o relaxare și în această privință teatrul le este de mare ajutor.

Anul acesta Ziua Internațională a Teatrului a căzut în zi de luni, zi de odihnă la teatru. Cred că juriul va distribui toate premiile teatrale câte există actorilor care au luat arma în mâini și apără Patria, precum și trupelor teatrale care evoluează în fața militarilor Forțelor Armate ale Ucrainei, care au pus în scenă spectacole cu tematica respectivă.

Am întreprins un turneu prin mai multe regiuni ale Ucrainei, cu o comedie care s-a bucurat de mare succes. În curând ne vom prezenta cu premiera altei comedii de o autoare americană și scrisă în anii celui de-al Doilea Război Mondial. N-a fost o alegere întâmplătoare. Este o necesitate spirituală pentru spectatorii de astăzi, doar teatrul lecuiește sufletul omului.

27 03 2023 F 2

Aplaudați-i pe actori! Aplaudați-i…

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий