„Asul verde” –  Sfaturi pentru dinți sănătoși

0 DINŢII 2

Ce poate fi mai frumos decât un zâmbet, cu dinți ca „mărgăritarele”, simbolul sănătății?!  Ţinând cont de sfaturile care urmează, putem obţine să avem dinţi  sănătoşi şi frumoşi.

Curățare cu ulei vegetal.  O modalitate de a contribui în mod natural la sănătatea dentară și la igiena orală este curățarea cavității bucale cu ulei, care își are originea în învățăturile ayurvedice. O lingură de ulei de floarea soarelui sau de măsline este ținută în gură timp de până la 20 de minute și trasă printre dinți. Uleiul leagă bacteriile și toxinele fixate între dinți, care altfel sunt greu de îndepărtat. După utilizare, se clăteşte bine gura cu apă.

Antrenament pentru dinți.  Alimente cum ar fi merele, morcovii și nucile sunt gustări sănătoase și pentru dinți, deoarece stimulează salivarea, care are un efect antibacterian și întărește substanța dintelui.

Pastă de dinți personală.  Se încălzesc 3 linguri de ulei de măsline, până când devine vâscos. Se pune în el și se amestecă insistent o lingură de bicarbonat de sodiu, o lingură de carbonat de calciu, 1/4 lingură de xilitol (toate se găsesc la farmacie) pentru a forma o pastă fără cocoloașe. Se adaugă 15 picături de ulei esențial de mentă și se amestecă în continuare. Se toarnă într-un borcan, se închide cu capac ermetic şi se lasă să se răcească. Pentru a spăla dinții, pur și simplu se aplică cantitatea dorită de pastă pe periuță și se foloseşte ca de obicei.

Ață dentară împotriva cariilor. Mai ales în spațiile interdentare se formează depuneri din care se dezvoltă cariile. Prin urmare, ar trebui să se utilizeze în mod regulat ața dentară sau o perie interden-tală, pentru a curăța zonele dificil accesibile.

Apă de gură marcă proprie.  Se pun într-o sticlă 250 ml de apă fiartă, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu, 5 picături de ulei esențial de mentă și 5 picături de ulei esențial de arbore de ceai. Se agită apa înainte de fiecare utilizare. După spălarea dinților, dimineața și seara, se clăteşte bine gura cu o lingură de apă de gură proaspăt preparată.

Gumă de mestecat. Pe lângă faptul că ajută să se menţină o respirație mai plăcută, guma fără zahăr e utilă și la sănătatea dentară: poate neutraliza acidul lactic produs de alimente, care este dăunător smalțului dentar. Efectul optim al gumei de mestecat apare după aproximativ 12 minute, timp în care este indicat să se evite alte alimente sau băuturi.

Acidul și protecția dentară. Pentru sănătatea dentară este important să nu se spele dinții după  consumarea alimentelor și băuturilor care conțin acid, cum ar fi fructe sau cafea. Timp de cel puțin 30 de minute, acidul va ataca smalțul. Dacă spălăm imediat dinții, protecția lor naturală poate fi deteriorată.

Armă secretă: bicarbonatul de sodiu. Bicarbonatul de sodiu este un adevărat leac miraculos împotriva acidității – chiar și în gură. Dacă pulberea de bicarbonat de sodiu este dizolvată în apă călduță și folosită pentru a clăti bine gura, aceasta va neutraliza conținutul de acid existent în cavitatea bucală. Dacă este folosită cu regularitate, clătirea alcalină poate fi și un bun ajutor împotriva respirației urât mirositoare, deoarece neutralizează mirosurile neplăcute.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий