Cernobyl – durerea, tragedia și amarul unei lumi

27 04 2023 ES 1

Anual comemorăm ziua tragediei de la Cernobyl. 26 aprilie este o zi neagră în istoria întregii omeniri. Anul acesta s-au împlinit 37 de ani de la catastrofa ce a zguduit întreaga lume. Îi comemorăm pe toți cei ce au căzut jertfă acelei tragedii, cât și pe cei care au participat la lichidarea consecințelor ei.

La Liceul din Cupca s-a vorbit la toate lecțiile despre acest eveniment tragic din istoria Ucrainei, dar și a întregii Europe și lumi. Elevii claselor mijlocii și superioare au privit mai multe filme documentare despre catastrofa nucleară de la Cernobyl. Despre semnificația și importanța acestei zile tragice au vorbit în fața elevilor profesoara de istorie, Valentina Țâțâu, directoarea adjunctă pentru lucrul instructiv Marilena Zâgrea și subsemnata. Toți cei prezenți în sală am păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor tragediei nucleare, în urma căreia au avut de suferit și mai au încă atâtea generații.

Am organizat mai multe expoziții cu ziare, cărți, reviste, fotografii ce conțin materiale despre acel eveniment tragic. Câțiva elevi, membri ai comitetului școlăresc, au recitat versuri despre Cernobyl, publicate în ziarele noastre.

27 04 2023 ES 2

Cu buchețele de flori, luminițe și candele mici elevii din diferite clase au comemorat amintirea tuturor celor ce și-au pierdut viața în vremea, dar și pe urma tragediei nucleare. Am depus flori, am aprins lumânări, am păstrat momente de reculegere lângă cele două morminte aflate alături de capelița înălțată de săteni în memoria victimelor staliniste. În capeliță s-au aprins lumânări și s-au rostit rugăciuni pentru sufletele celor trecuți prea devreme în altă lume.

Activ s-au încadrat în organizarea acestor măsuri comemorative membri comitetului școlăresc și membri cercului  „Tinerii muzeografi” de la Liceul din Cupca, dar și toți elevii instituţiei noastre.

?
?

Eleonora SCHIPOR,

pedagog-organizatoare la Liceul din Cupca

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

Добавить комментарий