Consiliul Orăşenesc Cernăuți a interzis folosirea parcelelor de pământ de către Biserica Ortodoxă Ucraineană Patriarhia Moscovei

27 04 2023 F 2

La sesiunea Consiliului Orăşenesc Cernăuți din 27 aprilie, deputații au votat în unanimitate privarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene Patriarhia Moscovei de dreptul de a se folosi de peste douăzeci de terenuri de pământ în Comunitatea Cernăuţi.  Este vorba despre terenurile pe care se află locaşurile de închinare. Primarul Cernăuți, Roman Kliciuk, a anunțat acest lucru pe pagina sa de Facebook. „Acesta este un pas logic și corect. Cred că acțiunile noastre vor fi un stimulent pentru trecerea la bisericile ucrainene”, se arată în postarea primarului, citată de Audiovizualul public.

Între cele 22 de locaşuri de închinare, private de dreptul de a se folosi de terenurile de pământ, figurează Catedrala Mitropolitană de pe strada Principală, Biserica Sfântului Nicolae de pe strada Rusă, Biserica de pe Bulevardul Independenţei, Mănăstirea de călugări Horecea şi Mănăstirea de maici de pe strada Bucovineană.

Avocatul Valerii Dutka afirmă că decizia de încetare a dreptului de folosință a terenului de pământ pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană Patriarhia Moscova nu va avea consecințe practice. Potrivit legii, Consiliul local nu poate priva de dreptul de folosință permanentă a terenului prin decizia deputaților – acest lucru poate fi făcut de instanța judiciară. De asemenea, este foarte probabil ca decizia Consiliului Orăşenesc să fie atacată  în instanță de comunitatea religioasă.

Potrivit avocatului, procedura de încetare a dreptului de folosință a terenului de pământ este prevăzută în Codul Funciar. Conform procedurii, inspectorul consemnează încălcarea condițiilor de utilizare permanentă și emite ordin de eliminare în termen de 30 de zile. Abia după aceea, Consiliul Orășenesc poate depune o acțiune în instanță pentru încetarea dreptului de folosință permanentă. O astfel de încălcare a condițiilor poate fi o utilizare necorespunzătoare a terenului. De asemenea, în ciuda modificărilor aduse Legii „Cu privire la organizațiile religioase”, actele statutare de înregistrare ale organizațiilor religioase locale nu indică faptul că acestea sunt subordonate direct centrului țării agresoare.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий