Cicoarea are grijă de inima ta

cikorij_rastvorimyj-2

cikorij_rastvorimyj-2Cicoarea nu este doar un înlocuitor al cafelei, ci şi un bun medicament oferit de natură pentru zeci de probleme de sănătate. Leacurile cu această plantă au grijă de sănătatea ficatului, a inimii, iar lista beneficiilor nu se opreşte aici.
Despre cicoare se spune în popor că este „cea mai puternică dintre ierburi”, pentru că înfloreşte până toamna târziu şi pentru că e de leac în mule boli. Cicoarea este folosită din cele mai vechi timpuri pentru calităţile sale terapeutice. Datorită substanţelor amare din plantă, remediile pe bază de cicoare uşurează digestia, dar sunt şi tratament în caz de probleme biliare, hepatice, renale şi cardiace. În scopuri medicinale, de la plantă se folosesc atât partea aeriană, cât şi rădăcina, care e bine să fie recoltată în luna noiembrie, iar apoi să fie uscată într-un loc aerisit şi călduros.
 Remediile pe bază de cicoare sunt de ajutor în:
 diabet (decoctul previne apariţia crizelor de hipoglicemie: se iau 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 250 ml de apă clocotită. Se beau câte 2 căni pe zi);
 constipaţie (se iau câte 2-3 linguriţe de rădăcină măcinată pe zi, cu puţină apă);
 reducerea poftei de mâncare (se bea câte o cană de infuzie de cicoare înainte de masă. Se iau 1-2 linguriţe de rădăcină mărunţită la o cană de apă clocotită).
 Decoctul tratează problemele digestive
Pentru a calma durerile cauzate de ulcer sau de gastrită, fitoterapeuţii recomandă decoctul de cicoare. Datorită proprietăţilor amare, stomahice şi sedative, decoctul ajută la reducerea durerilor abdominale şi în refacerea mucoasei şi a pereţilor stomacului. Se prepară decoctul din 15-30 g de rădăcină mărunţită de cicoare (aproximativ 3 linguriţe) la un litru de apă clocotită. Amestecul se fierbe 5 minute, apoi se lasă vasul acoperit încă un sfert de oră. Se filtrează şi se bea câte o cană de decoct pe zi, până la dispariţia simptomelor. Acţiune similară are şi masajul abdominal cu amestecul de ulei de floarea-soarelui şi cicoare (frunze, flori, rădăcină mărunţită). Se pune ulei într-o sticlă mai mică, se adaugă cicoarea şi se lasă la macerat. Se poate folosi uleiul ori de câte ori aveţi dureri abdominale.
 Remediile din cicoare sunt recomandate în bolile de ficat
Cicoarea este o plantă care are proprietăţi benefice asupra ficatului şi bilei. Se pot consuma primăvara frunzele proaspete în combinaţie cu diverse legume în salate, pentru revigorarea organismului printr-o acţiune pozitivă asupra ficatului. De asemenea, ceaiul din frunze şi flori de cicoare, consumat timp de 2 săptămâni, asigură o bună protecţie hepatică şi stimulează secreţia biliară. Din tulpinile şi din rădăcinile mărunţite ale plantei se prepară cafeaua de cicoare, recomandată pentru probleme hepatice şi biliare.
 De ajutor în bolile ficatului
Un aliat de nădejde oferit de natură pentru sănătatea ficatului este cicoarea. Leacurile cu cicoare ajută la prevenirea, tratarea problemelor hepatice, dar şi la refacerea ficatului. Cura cu infuzie sau cu tinctură de cicoare aduce cele mai multe beneficii sănătăţii hepatice. Se prepară o infuzie din 20-30 g de rădăcină de cicoare la 500 ml de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit 8 minute, apoi se filtrează şi se beau câte 2 căni pe zi înainte de mesele principale, pentru o perioadă de o lună.
 Tinctura – pentru sănătatea inimii
Dintre leacurile bunicii, tinctura de cicoare are grijă de sănătatea cardiacă. Ea ajută la prevenirea hipertensiunii şi a palpitaţiilor, dar şi în caz de insuficienţă cardiacă. Tinctura poate fi preparată în condiţii casnice. Se pun 20 de linguri de rădăcină mărunţită într-un borcan închis la culoare, apoi se umple cu alcool de 50 de grade şi se închide ermetic. Se lasă la macerat 12 zile şi se ia câte o linguriţă de tinctură de 2-3 ori pe zi (cu puţină apă), timp de 45 de zile.

Добавить комментарий