Departamentul de Stat al SUA a comentat ideea lui Putin privind „zona demilitarizată” între Ucraina și Rusia

2 2 F 1

Departamentul de Stat al SUA  s-a pronunțat în legătură cu declarația dictatorului rus Vladimir Putin de a crea o „zonă demilitarizată”  între Rusia și Ucraina. Despre aceasta a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în cadrul unui briefing cu jurnaliștii, scrie „Evropeiska Pravda”. „Încerc să înțeleg cum se poate implementa o zonă demilitarizată între Rusia și Ucraina când trupele rusești se află acum pe teritoriul Ucrainei”, a accentuat purtătorul de cuvânt al departamentului de politică externă. Potrivit lui, este dificil să existe o zonă demilitarizată atunci când trupele rusești continuă să opereze pe partea ucraineană a frontierei. El a reamintit că Putin a precizat în repetate rânduri că nu și-a schimbat obiectivul de a cuceri și subjuga Ucraina. „Cred că, dacă Rusia este cu adevărat interesată de o zonă demilitarizată, ar putea începe prin demilitarizarea acelor părți ale Ucrainei în care sunt staționate acum trupele rusești”, a conchis Miller.

Recent, Putin a accentuat ideea unei zone „demilitarizate” sau „sanitare” în Ucraina, care, în opinia sa, ar plasa teritoriul rusesc, inclusiv Ucraina ocupată, în afara razei de acțiune atât a sistemelor de artilerie din prima linie, cât și a sistemelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a remarcat că obiectivul declarat al lui Putin de a împinge linia frontului astfel încât teritoriile revendicate și reale ale Rusiei să fie în afara razei de acțiune a puterii de foc ucrainene este vag și practic imposibil de atins atâta timp cât există o Ucraină independentă capabilă să lupte.

Anterior, adjunctul Secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat că anul 2024 are o mare importanță strategică pentru Ucraina și îi va aduce anumite „succese încrezătoare”  pe câmpul de luptă. De asemenea, Nuland consideră că Congresul SUA va vota pentru acordarea de asistență suplimentară Ucrainei, având în vedere rolul acesteia în „supraviețuirea și prosperitatea” țării.

Oficialii europeni au subliniat în repetate rânduri importanța anului 2024 pentru Ucraina în contextul contracarării agresiunii pe scară largă a Rusiei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий