Doza de sănătate. Alimente pentru iarnă. Recomandările unui nutriţionist român cunoscut

000 Alimente pentru iarnă

Sezonul rece vine cu o serie de provocări pentru sistemul imunitar, dar avem la îndemână soluţii pentru a ne bucura de stări de bine şi sănătate. Iată topul alimentelor pe care trebuie să le consumăm iarna ca să fim sănătoşi.

Sezonul rece reprezintă o perioadă în care se cere  să acordăm atenție sporită, mai ales din punct de vedere nutrițional. „Sezonul rece pune un stres suplimentar asupra organismului. Nu doar frigul, ci și lipsa soarelui, variațiile de umiditate din casă (aer prea uscat), aerisirea precară, trecerea de la sezonul cald la cel rece.  Este nevoie să furnizăm toate vitaminele și mineralele necesare cu alimente care să ofere energie, să stimuleze circulația, să ajute imunitatea și să ne încălzească», recomandă nutriţionistul Cristian Mărgărit,  şi oferă o listă de alimente pe care să le consumăm  iarna ca să fim sănătoşi.

 Peștele – reduce inflamația, oferă protecție antioxidantă.  Aici includem și ficatul de cod, ca cea mai bună sursă de omega 3, vitamina D, vitamina A. Acest pește este de preferat să fie proaspăt, dar cum nu stăm lângă ocean, ne vom mulțumi cu variantele mai comune: congelat, conserve.  Aportul de seleniu, zinc, fier, omega 3, vitamina D ajută imunitatea, reduce inflamația, oferă protecție antioxidantă.

Se prepară cât mai puțin (temperaturi mici): la abur sau la cuptor. Evităm grătarul și prăjirea. Grăsimile din pește sunt sensibile la denaturare (gătire, expunere la oxigen) și trebuie protejate.

Dintre animalele terestre puiul este binevenit, de preferat sub formă de supă de pui cu legume, unul dintre remediile naturale pentru răceli.

 Ciupercile – ajută sistemul imunitar.  Ajută imunitatea și au vitamine din grupul B, proteine, minerale. Este bine să includem în meniul nostru o diversitate de ciuperci, nu doar un singur tip. Se găsesc proaspete, congelate sau conservate, în diverse combinații.

Ovăzul (fulgi și tărâțe) – susţine digestia, protejează pielea, oferă saţietate.  Budincile de ovăz sunt ușor de făcut și putem include alte ingrediente sănătoase: iaurt, nuci, semințe (este celebră cea cu semințe de chia), fructe (uscate).

Citricele –  surse bogate în vitamina C.  Sunt fructe bogate în vitamina C, specifice sezonului rece. Dacă vara mâncăm fructele locale, iarna este timpul pentru fructele exotice. Le consumăm crude, dar se poate prepara şi suc. Lămâia este regina, pentru că nivelul de vitamina C este maxim și o putem folosi la marinate sau pentru alte rețete.

Condimentele –  stare de bine şi un plus de aromă.  Este bine să mergem mult mai departe decât ceapă și usturoi, sare și piper atunci când condimentăm mâncarea. Condimentele au, pe lângă gust, un efect protector asupra alimentelor, dar și asupra sănătății. Plantele aromatice se găsesc și proaspete. Este  bine să avem în casă boia dulce și iute, turmeric, un mix de ierburi de provence, un sos de soia de calitate (eventual cu conținut redus de sare sau fără gluten).

Aici trebuie incluse uleiurile de calitate, care să dea un plus de aromă:  uleiul de măsline extravirgin, ulei de susan  ş.a.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий