Educăm sentimentul patriotic la discipolii noștri

21 02 2023 LS 1

Luna februarie este bogată în evenimente deosebite pentru Ucraina. La 16 februarie am marcat Ziua Unității, la 19 februarie – ziua Tridentului ucrainean.  La 20 februarie a fost comemorată Sotnia Celestă – eroii Revoluţiei Demnităţii căzuţi  pe Maidanul din Kiev. La 24 februarie se va împlini un an de rezistență, eroism și luptă în acest război izbucnit pe neașteptate, care ne-a adus atâta suferință.  În legătură cu toate aceste evenimente la Liceul din Cupca pe parcursul acestei perioade au loc diverse activități patriotico-comemorative.  Mai întâi am amenajat o expoziție de ziare, broșuri, reviste, cărți, fotografii care reflectă toate aceste evenimente.  Elevii tuturor claselor, îndrumați de diriginții lor, au pregătit hulubași, îngerași, inimioare, din hârtie, carton, material, panglici bicolore, au împletit cununițe bicolore, au pregătit desene cu caracter patriotic.  Cei din clasele mari au editat gazete de perete, au vizionat videoclipuri despre eroismul și curajul poporului nostru întotdeauna, dar mai ales acum.

În ziua de 20 februarie s-au ținut ore de patriotism și eroism,  consacrate atât eroilor Maidanului, cât și celor care luptă eroic acum pe frontul din Ucraina. Elevii claselor a 5-ea și a 6-ea cu lumânări, și lente, însoțiți de dirigintele lor de clase ,au aprins lumânări la mormintele simbolice în memoria tuturor celor ce au avut de suferit, care se află lângă capelița aflată nu departe de biserică. Aici s-au rostit și rugăciuni pentru pace și biruință, pentru un viitor fără război și suferințe. De asemenea s-au aprins lumânări și s-a păstrat un moment de reculegere la mormintele celor doi cupceni  Arcadie Farcaș și Todor Schipor, ce se află în cimitirul satului. Ambii și-au dat viața luptând în acest război.

21 02 2023 LS 3

În fiecare clasă și cabinet au fost pregătite mici expoziții de desene, atribute ale simbolicii ucrainene, colaje făcute din hârtie, carton, material sintetic cu Drapelul, Imnul, Tridentul, cele două culori ale Statului ucrainean.

Drept dovadă de a reveni la viața normală, exprimându-și astfel arzătoarea dorință de pace și copilărie fericită elevii au pregătit așa zisul Arbore al Păcii, unde au agățat îngerași, hulubași, inimioare cu simbolica Statului, toate pregătite din hârtie albă sau albastru-galbenă. Cei din clasele mici au agățat hulubași și îngerași confecționați de ei și pe tufele verzi din fața școlii, ca o dorință ca primăvara ce ne bate la ușă să ne aducă și pacea multdorită.

21 02 2023 LS 4

Pa parcursul întregii săptămâni vor avea loc lecții dedicate acestor evenimente și importanța lor pentru istoria acestei țări, de asemenea elevii claselor mari vor pregăti și  referate cu tematica evenimentelor amintite.  Membrii comitetului școlăresc au pregătit și o serie de poezii patriotice pe care le vor recita în aceste zile la Lecția Păcii și Rezistenței.   În felul acesta elevii noștri își exprimă marea lor dorință de pace, de o copilărie fără război, dar și de memoria și neuitarea acelor evenimente ce vor rămânea pe veci scrie în istoria Ucrainei.

21 02 2023 LS 2

Eleonora SCHIPOR,

pedagog-organizatoare la Liceul din Cupca

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий