Forțele armate ale Ucrainei au început retragerea militarilor dintr-un sector-cheie de pe linia frontului din Donbas

Screenshot_2

Forțele armate ale Ucrainei  au anunțat marți începutul retragerii trupelor sale și ale separatiștilor pro-ruși dintr-un sector-cheie al liniei de front în regiunea Lugansk.

„(…) Procesul de dezangajare a început de ambele părți (…) în apropierea localității Zolote-4”, se arată într-un comunicat al Operațiunii Forțelor Unite pe Facebook.

Așteptată de săptămâni, dar amânată de mai multe ori din cauza schimburilor de focuri în această zonă, această operațiune prevedea ca armatele beligeranților să se retragă simultan de pe poziții, în virtutea unui acord semnat în 2016 dar care nu a fost aplicat.

Această inițiativă a provocat în ultimele săptămâni proteste în Ucraina, în special din partea celor care au participat la războiul împotriva insurgenților pro-ruși. O organizație naționalistă și-a trimis chiar militanți la Zolote pentru a împiedica retragerea trupelor ucrainene.

Retragerea trupelor din Zolote și din alte două sectoare de pe linia frontului este o condiție prealabilă pusă de Rusia pentru derularea la Paris a unui summit în formatul Normandia, cu participarea președinților rus, ucrainean, francez și a cancelarului german, pentru a relansa procesul de pace în estul Ucrainei.

Screenshot_1

 

Добавить комментарий