Gaze lichefiate din SUA au ajuns, în premieră, în Ucraina

98026058-2BF2-4785-A606-9DFBB9D80EBC_w1023_n_r1_st

Șeful companiei petroliere de stat Naftogaz, Andrii Kobolev, a felicitat Ucraina pentru faptul că deja al patrulea an consecutiv nu mai consumă gaze naturale de la Rusia. Într-o postare pe Facebook, Kobolev a scris că, în 2013, dependența Ucrainei de gazul rusesc era de peste 90%, în timp ce astăzi 65 de companii ucrainene importă gaze naturale de la 18 furnizori europeni, dintre care niciunul nu depășește cota de 30% din total.

Kobolev a anunțat că „recent, în premieră, gaze lichefiate din America au ajuns în Ucraina”. „Mecanismele economiei de piață au făcut posibile lucruri pe care politicienii nu le-au realizat de decenii – să reducă dependența de gaze naturale și dependența politică față de Rusia”, a mai spus șeful Naftogaz, referindu-se la cele 75 de mii de tone de gaz lichefiat din SUA, echivalentul a 100 de milioane de metri cubi, cumpărate recent de la Polonia. Tankerul cu gaze lichefiate din America a acostat la terminalul polonez Swinoujscie pe 19 noiembrie.

Potrivit lui Andrii Kobolev, în prezent, Ucraina își acoperă două treimi din necesitățile de gaze naturale din producția internă.

Добавить комментарий