Întâlnire noastră de suflet la Ambasada Moldovei de la Kiev

18 1 F 3

De Ziua Națională a Culturii, Ambasada Republicii Moldova în Ucraina a organizat un eveniment de evocare a poetului Mihai Eminescu, în cadrul căruia vorbitorii s-au referit la rolul moștenirii eminesciene pe drumul revenirii în matricea civilizației europene, precum și la căile de impulsionare a colaborării culturale cu instituții și organizații din Ucraina, pentru o mai bună cunoaștere reciprocă și valorificare a patrimoniului cultural, se comunică pe contul de Facebook a acestei instituţii diplomatice.

În cuvântul introductiv, Ambasadorul Valeriu Chiveri a făcut o retrospectivă a cooperării moldo-ucrainene în condițiile războiului, menționând interesele europene comune, susținerea neabătută pe care Republica Moldova o oferă Ucrainei și cetățenilor ei în aceste vremuri de grea cumpănă. „Întâlnirea noastră de suflet are loc într-o zi cu dublă semnificație — celebrarea zilei de naștere a marelui poet și sărbătorirea Zilei Naționale a Culturii. Oamenii de cultură, comunitatea academică din țările noastre au un rol primordial în revenirea la adevăratele valori, precum și în stăvilirea agresiuni și revanșismului”, a menționat Şeful misiunii. El a adresat sincere mulțumiri personalităților ucrainene, pentru contribuția activă la amplul proces de cunoaștere reciprocă și la stabilirea de punți și poduri între țările și popoarele noastre.

18 1 F 4

La eveniment au participat reprezentanți ai lumii academice și culturale din Ucraina, buni cunoscători ai limbii române și ai creației eminesciene, printre care Dr. Valeryi Cemes, conferențiar universitar la catedra de lingvistică generală, filologie clasică și neoellinistică a Universității Naționale „Taras Șevcenko” din Kiev, Dr. Serhii Lucikanyn, profesor asociat de la aceiași catedră, Svetlana Demciac, președinta Asociației moldovenilor din Kiev, Adrian Capalb, președintele Asociației pentru cultura română „Petru Movilă” din Kiev, Olga Romaniuk, directoarea Bibliotecii centrale municipale „Lesea Ukrainka”, Olga Maryancik, șefa secției literatură universală, Olena Osmacikina, șefa secției noi tehnologii a bibliotecii, precum și conaționali stabiliți în Ucraina.

În finalul evenimentului, cei prezenți au recitat fragmente din creația marelui poet Mihai Eminescu, gustând astfel din dulceața și savoarea limbii române și destăinuind atașamentul față de inestimabila moștenire eminesciană, se menţionează în comunicat.

18 1 F 5

„Libertatea Cuvântului” www.lyberti.com

Добавить комментарий