Istoricul zilei: 18 mai

18 05 2021 IST 8

Anul 1822. S-a născut la Mamorniţa, sat de lângă Cernăuţi, Gheorghe Sion, poet, dramaturg, traducător şi memorialist, membru titular, din 1868, al Academiei Române. Gheorghe Sion (1822-1892) se trage dintr-o familie boierească din Hârșova, județul Vaslui. În 1848 a luat parte la mișcarea revoluționară din Moldova. În 1860 a scos „Revista Carpaților”. A scris versuri și piese de teatru fără o valoare deosebită. Proza memorialistică („Suvenire contimporane”), remarcabilă prin culoarea și fluența evocării, cuprinde portrete memorabile și pitorești, descrieri de atmosferă, realizând în cuprinsul povestirii valoroase nuvele autonome. A tradus din clasicii și romanticii francezi. Au rămas în conștiința populară versuri scrise de Sion, precum Mult e dulce și frumoasă / limba ce-o vorbim sau Astăzi anul se-nnoiește / Plugușorul se pornește , cuprinse in volumul intitulat  „Din poesiile lui George Sion”, scos de sub tipar în 1857.

18 05 2021 LC IST 3

Anul 1845. Mihail Kogălniceanu a început, la Iaşi, publicarea  „Letopiseţele Ţării Moldovei”,  în trei volume, prima editare a cronicilor lui Miron Costin, Grigore Ureche şi Ion Neculce, la care va adăuga, în ediţia următoare, cronici muntene.

Anul 1897. Este publicat la Londra romanul „Dracula” al autorului irlandez Bram Stocker .

Abraham (Bram) Stoker (1847-1912) a fost un scriitor irlandez, cunoscut în primul rând prin romanul „Dracula”. Personajul principal al romanului, contele Dracula (Graf Dracula), a devenit unul dintre cei mai renumite personaje vampir din literatura universala. Tot Bram Stoker a avut ideea să asocieze legenda domnitorului muntean cu liliacul hematofag numit şi „vampir”. Romanul a fost de mai multe ori transpus pe ecran, iar rolul Contelui a fost jucat de actori ca Max Schreck, Christopher Lee, Bela Lugosi, Klaus Kinski ȘI Gary Oldman.

Anul 1910. Terra trece prin coada cometei Halley. Este cel mai apropiat contact din istorie dintre Pământ și o cometă. Cometa Halley este cea mai faimoasă dintre cometele periodice, putând fi văzută aproximativ la fiecare 75–76 de ani. Cometa a fost numită după astronomul englez Edmond Halley, care, aplicând teoria gravitațională a lui Newton și luând în calcul efectele gravitaționale ale lui Jupiter și Saturn, a reușit să stabilească data aproximativă a următoarei reîntoarceri a cometei. Din anul 240 î.e.n. și până în prezent, cometa a fost observată de aproximativ 30 de ori, următoarea sa apariție fiind în 28 iulie 2061. Chiar dacă ultimele apariții ale cometei au fost dezamăgitoare, datorită poziției sale nefavorabile față de Soare și Terra, rămâne una dintre cele mai active și mai mari comete cunoscute.

18 05 2021 LC IST 4

Anul 2014. A decedat istoricul şi profesorul american de origine română Radu Florescu.

Radu Florescu (1925-2014) a fost un istoric și profesor universitar de origine română. El este autorul a numeroase articole academice și cărți referitoare la România și istoria României (printre acestea, şi bestsellerul „În căutarea lui Dracula”, publicat în 1972). A obținut diplomele de licență și master de la Christ Church, Universitatea Oxford în Marea Britanie, înainte de a se muta în Statele Unite ale Americii, unde și-a completat studiile prin obținerea unui doctorat la Universitatea Indiana. A deținut poziția de profesor emerit de istorie la Boston College şi a fost, de asemenea, directorul Centrului de Studii Est Europene al regiunii de nord-est a Statelor Unite ale Americii, cunoscută sub numele de Noua Anglie.

Radu Florescu se numără printre primii care au pus bazele industriei publicităţii româneşti, la începutul anilor 90 ai secolului XX. Între cele mai cunoscute lucrari pe care le-a publicat se numară  „Lupta împotriva Rusiei în principatele române”, „Dracula, Prințul cu multe fețe; viața și timpurile sale”.  A fost consul onorific al României pentru regiunea Noua Anglie din SUA, între anii 1996 şi 2004.

18 05 2021 LC IST 5

La 18 mai este marcată Ziua internaţională a muzeelor. A fost iniţiată de cea de-a XI-a Conferinţă generală a Consiliului Internaţional al Muzeelor şi este sărbătorită, începând cu anul 1978. Tema din 2021 a Zilei internaţionale a muzeelor este „Viitorul muzeelor: reînnoire şi reinterpretare”.

La 18 mai în Ucraina este marcată Ziua luptei pentru drepturile poporului tătaro-crimeean şi comemorării jertfelor deportării tătarilor crimeeni. Deportarea tătarilor crimeeni a început în zorii zilei de 18 mai 1944. Au fost ridicaţi de la vetrele lor şi duşi în locuri îndepărtate din URSS 183.144 de tătari crimeeni. Reîntoarcerea lor la locurile natale, în Crimeea, a început în anii 80. După ocuparea Crimeii de către Rusia în 2014, drepturile tătarilor crimeeni, ca popor băştinaş, sunt încălcate în mod flagrant, despre care Ucraina anunţă la toate forurile internaţionale.

18 05 2021 LC IST 7

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий