Istoricul zilei: 3 mai

3 05 2021 LC IST 1

Anul 1791.  Sejmul (parlamentul) polonez a adoptat Constituţia poloneză din 3 mai, una dintre primele constituții moderne din lume. Ea  este considerată  ca prima constituție națională a lumii moderne din Europa și a doua din lume după constituția Statelor Unite.  Constituţia din 3 mai a fost gândită cu scopul de a repara unele deficiențe politice vechi ale Uniunii Polono-Lituaniene și ale sistemului său tradițional al  „Libertăţii de Aur”, care dădea drepturi și privilegii disproporționate nobilimii. Constituția a introdus egalitate în drepturi politice între orășeni și nobilime și i-a pus pe țărani sub protecția guvernului, ameliorând cele mai rele abuzuri asupra iobagilor.

Astăzi, cu ocazia împlinirii a 230 de ani de la adoptarea Constituţiei poloneze, în Polonia au loc solemnităţi la cel mai înalt nivel, la ele participând şi Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski.

Anul 1851. Istoricul român, Nicolae Bălcescu, ţine la Paris conferinţa întitulată „Mişcarea românilor din Ardeal la 1848″.  Cuvântarea lui Bălcescu rememora atunci experienţa personală, trăită printre revoluţionarii ardeleni la 1848. Al.I. Odobescu a retipărit această cuvântare în volumul ce conţinea opera capitală a lui Nicolae Bălcescu „Românii supt Michai vodă Viteazul”.

Anul 1975. Gimnasta română, Nadia Comăneci, devine, la vârsta de 13 ani și jumătate, campioană absolută a Europei la gimnastică, precum și pe aparate (sărituri, paralele și bârnă).

Nadia Elena Comăneci (născută la 12 noiembrie 1961, Onești, județul Bacău) este prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

3 05 2021 LC IST 4

Anul 1979. Margaret Thatcher a câștigat alegerile și a devenit prima femeie prim-ministru din istoria Marii Britanii. A deținut această funcție până la 22 noiembrie 1990.

3 05 2021 IST 6

Anul 1987. A murit cântăreaţa franceză de origine italiană, Dalida.  Dalida (1933-1987) a fost o cântăreață și actriță franceză. S-a născut în Egipt din părinți italieni, dar și-a petrecut o mare parte a vieții în Franța, unde, după ce a primit cetățenia franceză, a avut numele Yolanda Gigliotti. Ea a primit 55 de discuri de aur și a fost prima cântăreață care a câștigat un disc de diamant. Dalida s-a sinucis pe data de 3 mai 1987, la Paris. A scris un bilet de adio, prin care îşi cerea iertare pentru gestul sau.

3 05 2021 IST 5

Anul 1997. La Kiev,  miniștrii de externe ai României şi Ucrainei au semnat Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre cele doua ţări.

În fiecare an, la 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertăţii presei şi este adus un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesiei. Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate la cea de-a XXVI-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO. În fiecare an Organizaţia internaţională „Reporterii fără frontiere” publică indexul libertăţii presei în 180 de ţări ale lumii. Anul acesta Ucraina deţine locul 97, coborând cu o treaptă mai jos faţă de indexul din 2020.

Începând cu anul 1994, la 3 mai este marcată Ziua Soarelui, sărbătoare iniţiată de Secţia europeană a Societăţii Internaţionale pentru Energia Solară. Pe lângă faptul că energia solară asigură viaţa pe Pământ, ea produce la om şi hormonul fericirii.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.luberty.com

 

Добавить комментарий